Dotazy k pravidlům, diskuze

Moderátor: Vals

Odpovědět
Vals
23. Armádní Generál
23. Armádní Generál

Re: Dotazy k pravidlům, diskuze

Příspěvek od Vals »

1250 kpg od Ferdinanda jen pro Pernštejna? A to mi Marmont při každé příležitosti stále opakoval, jak je na mne hodný s 1000 kpg od Bavorů, a že si nemám na nic stěžovat, protože katolíci prý nemají ani to... :)

každopádně s takovýma daněma je to pak ok. Měl jsem je vybírat taky, já párkrát vybral 40% a hned jsem byl v Praze za arcizloducha a kandidáta na šibenici :)
Marmont
Major
Major
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marmont »

Je pravda Valsi, že vpodstatě po celou dobu trvání hry jstem tě trošku a samozřejmě nevědomky šikanoval... To protože jsem si až později uvědomil, jak moc jsem přetáhl s umožněním vzniku Polabské ligy. Těch 1000kpg tehdy dostal a nemusel jsi nic splácet... Kdežto Pernštejn dostal 1250kpg jako půjčku od nizozemských bankovních domů a to za nadstandartně vysoký úrok. Navíc obrovské daně udělaly z Pernštejna v podstatě nehratelnou pozici. Musel jsem potom Phoenixovi dát mnoho nevýhodných nabídek, aby mohl plnohodnotně hrát... (jako prodání panských listin, zastavení města Brna, převzetí Pernštejnských jednotek habsburky atd.. )

Ohledně pochybností o Pernštějnově loajalitě, ty soustavně přicházely z Jihlavy a Rožmitálu. Věděl jsem že Royal jen hraje nějakou svoji hru, ale myslím že Štěpán ani jednomu z vás nikdy pořádně nevěřil. A je pravda že já jsem si velmi dlouho myslel, že se pokusíš o úplnou samostatnost Moravy... blázne :D
Vals
23. Armádní Generál
23. Armádní Generál

Příspěvek od Vals »

Já ti nevím, ale Polabská liga zas taková výhra nebyla. Jasně umožnila mi postavit dvě armády přibližně rovnocené armádám ostatních. Na druhou stranu byla těžce nespolehlivá, polabská armáda se nedala použít na útok a vlastně se s ní nedalo počítat ani nijak jinak, protože pravidelně odmítala dělat, co jsem po ní chtěl. Tedy Polabská liga byla po většinu hry jen chimérou, která mi zaručovala spíš politický vliv, trochu financí navíc (pokud odpočítám žold liigové armády, tak jsem dostával navíc tolik, co bych měl možná i z jednoho středního města...) a z vojenského hlediska tak maximálně blokovala část pernštejnské armády...

Navíc se zde stále vznášel precedent, kdy Liga odmítne i platit prachy z nějakého obskurdního důvodu, jako by hegemonie celého svazu nebyla v jejím zájmu... Což je taky odpověď na otázku, proč jsem tak rád vyměnil Polabskou ligu za tři města do vlastních rukou :)

A navíc můj osobní názor je ten, že začlenění Ligy do hry byl ode mne velmi chytrý tah, historicky uvěřitelný (kališnické městské svazy nebyly nijak neobvyklé za zlých časů) a navíc hru ozvláštnil, neboť se utvořilo v Čechách mocenské centrum schopné oponovat Habsburskému nároku. Bez ligy by jsi se nejspíš zamotal do nekonečného balancování darů od Bavorů a Bavorské intervenční armády a ze hry by se stala nekonečná řada nerozhodných šarvátek (ostatně na jiných frontách se takto válka rozpadla.)
Marmont
Major
Major
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marmont »

Máš Pravdu... Vojensky budila spíše respekt, ale nezapomeň jakou velikou váhu měl díky ni tvůj názor a politické stanovisko. Svého času ti šli na ruku dokonce i nepřátelé a to všechno díky obrovské armádě (která tě sice neposlochala, ale to jsi věděl jen ty) a taky domění že jsi v bitvě neporazitelný... :) Jedině král Ludvík, když sebral všechnu svou odvahu a dal v sázku všechno co dosud získal dokázal odvrátit nějaké tvoje politické rozhodnutí. Pro hru to bylo nepochybně dobré, jen jsem hned na začátku dost významě zvýhodnil jednoho hráče před ostatními a to jsem neměl dělat, tak jsem to myslel...
Vals
23. Armádní Generál
23. Armádní Generál

Příspěvek od Vals »

Ludvík byla pěkná mrcha, musel sis být moc dobře vědom toho, že jen těžko proti němu mohu nějak vystoupit v tu dobu, kdy něco takového dělal. Samozřejmě, že to však bylo od Ludvíka krátkozraké, protože po tom cvičení s daněma a Hradcem jsem dospěl k nezvratnému názoru, že Ludvík musí pryč a první věc, co by moje armáda od Vídně udělala, by bylo obsazení Hradu a vyhnání Ludvíka ze země (samozřejmě po podepsání abdikace pod pohružkou smrti).

A jako bývalý PH si nemyslím, že je špatné, když mají hráči nestejné startovní pozice. Je to právě určitá mocenská různorodost, která následně podporuje další zajímavé interakce. Nebýt určité výhody centrálního hráče, tak by se Ludvík do Čech ani nedostal, Ferdinand by dokráčel suveréně ku Praze a já bych konvertoval... 8)
Marmont
Major
Major
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marmont »

Vals píše:Ludvík byla pěkná mrcha, musel sis být moc dobře vědom toho, že jen těžko proti němu mohu nějak vystoupit v tu dobu, kdy něco takového dělal. Samozřejmě, že to však bylo od Ludvíka krátkozraké, protože po tom cvičení s daněma a Hradcem jsem dospěl k nezvratnému názoru, že Ludvík musí pryč a první věc, co by moje armáda od Vídně udělala, by bylo obsazení Hradu a vyhnání Ludvíka ze země (samozřejmě po podepsání abdikace pod pohružkou smrti).

A jako bývalý PH si nemyslím, že je špatné, když mají hráči nestejné startovní pozice. Je to právě určitá mocenská různorodost, která následně podporuje další zajímavé interakce. Nebýt určité výhody centrálního hráče, tak by se Ludvík do Čech ani nedostal, Ferdinand by dokráčel suveréně ku Praze a já bych konvertoval... 8)
Tak ať by byl na trůně kdokoliv snažil by se o centralizaci a omezení moci stavů, to čistě jen pro zábavnost a zamotanost hry. Určitě jste si všimli, že řada stavonisek Ferdinandových i jiných nehráčských postav byla dost hloupá a často nasměřovaná jen k tomu aby provokovala. Mezi nima i moje další královské popíchnutí pro příští kolo. V příštím kole měla být praha rozdělena na Hrad a Straré město, každé o produkci 500, z nichž jedno tvoje a jedno Ludvíkovo. Pražské vojsko bylo v čoudu a nic by s tím nezmohlo a navíc by se králi jistě podařilo za dobu trvání vídeňskýho dobrodružství dobýt Ústí. Čímž by se Wittelsbach stal už obstojně bohatou postavou. Navíc (nevím, jak to bylo ve skutečnosti ale já to měl v charakteru postavy) Ludvík čekal pomoc Evžena, proti praze o čemž se i několikrát korespondenčně ujistil...

No prostě by to byla ještě pecka... :) Ted vymyslete nějakou hru vy, kde nebudu muset velet Rumunské divizi... :D
Vals
23. Armádní Generál
23. Armádní Generál

Příspěvek od Vals »

Tak to, co navrhoval on by znamenalo okamžitou válku. V Praze jsem měl dva nouzové oddíly, rychlá půjčka (či vyšší daně) by zajistily nějaké oddíly navíc a Praha by se stala pevností.

A Evžen by mne snad nezradil, ze všech jsem mu věřil nejvíc. Dokonce jsem kvůli němu i sabotoval některé nabídky, které by jinak pro mne byly velmi výhodné. Snad by se mi tak neodvděčil... :)
Princ Evžen Savojský
Osobní Strážce Obří Chobotnice
Osobní Strážce Obří Chobotnice
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Princ Evžen Savojský »

Pokud by se Ludvík zachoval tak, jak říkáš, Marmonte, ztratil by zřejmě mou podporu. Přece jen je to pořád katolík a využili jsme ho jen jako bojovníka proti ultrakatolickým Habsburkům. Ovšem je pravda, že bych nejdřív na něj vyvijel tlak diplomatický, protože by mi bylo líto opouštět tak krásně shromážděnou protitureckou armádu a vrhat se do nové občanské války. Prostě moje podpora Ludvíkovi měla svoje hranice, které bych nepřekročil. Byly to armády Polabské ligy, Západní aliance a utrakvistických měst, které ho dosadily na trůn a tohle osvědčené bratrství ve zbrani pro mě mělo větší cenu než panovník, který se začíná chovat poněkud podezřele :) .
Jan Havran z Trojvlčí, nejvyšší kapitán Šerých plášťů.
Obrázek
Johnson
Nadporučík
Nadporučík

Příspěvek od Johnson »

Marmont píše:Je pravda Valsi, že vpodstatě po celou dobu trvání hry jstem tě trošku a samozřejmě nevědomky šikanoval... To protože jsem si až později uvědomil, jak moc jsem přetáhl s umožněním vzniku Polabské ligy. Těch 1000kpg tehdy dostal a nemusel jsi nic splácet... Kdežto Pernštejn dostal 1250kpg jako půjčku od nizozemských bankovních domů a to za nadstandartně vysoký úrok. Navíc obrovské daně udělaly z Pernštejna v podstatě nehratelnou pozici. Musel jsem potom Phoenixovi dát mnoho nevýhodných nabídek, aby mohl plnohodnotně hrát... (jako prodání panských listin, zastavení města Brna, převzetí Pernštejnských jednotek habsburky atd.. )

Ohledně pochybností o Pernštějnově loajalitě, ty soustavně přicházely z Jihlavy a Rožmitálu. Věděl jsem že Royal jen hraje nějakou svoji hru, ale myslím že Štěpán ani jednomu z vás nikdy pořádně nevěřil. A je pravda že já jsem si velmi dlouho myslel, že se pokusíš o úplnou samostatnost Moravy... blázne :D
Já sem dostal půjčku 750 kpg, někdy v dubnu - květnu 1527, těch 500 kpg bylo hned ze začátku jako dar, nebo úplatek, dostali to myslím i Rožmitál s Rožmberkem.
Jinak co se týče těch vysokých daní, to bylo v podstatě jediné řešení, protože sem se v prosinci 1526, dostal do těžkého problému, Ferdinand zrovna svedl generální bitvu u Německého Brodu kde prohrál a já zaútočil na Valse, já sem počítal s tím že Ferdinand vyhraje a potáhne se na Prahu, tím se zabředl do dost velkého problému, který byl navíc umocněn tím že na mě zaútočila Olomouc. Potom sem se vlastně celou první polovinu roku 1527 kočkoval s Hawkem na Moravě s tím že u Pardubic mám problm jménem Vals.
Vals
23. Armádní Generál
23. Armádní Generál

Příspěvek od Vals »

Víš co je na tom nejlegračnější? Že po celou tu dobu jsem na tebe ani v nejmenším neměl v úmyslu útočit. Respektive neměl jsem na to dost času ani sil. Pravděpodobně, i kdyby jsi měl v Pardubicích jen blbých pár oddílů, tak až do vyřešení slezské invaze k útoku nedojde :-). Prostě jsem si nemohl dovolit vyčlenit dost sil k úspěšnému obléhání Pardubic ani ty ztráty, které by mne stála zteč za pochodu :)
Marmont
Major
Major
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marmont »

Johnsona hnal Štěpán na Moravě od porážky k porážce... To bych teda nenazval kočkováním, největší hloupost kterou jsi tam dělal bylo naprosto nesmyslné a soustavé opakovaní jedné chyby. Vždycky si Pernštejn napůjčoval na novou armádu a tu potom před bitvou rozdělil na sedmnáct různých částí a každou poslal jiným směrem, takže samotnou bitvu nakonec zase podstoupil v početní nevýhodě...

Ohledně Ludvíka, je jeho snaha o centralizaci země v časech, kdy šlechta není doma poměrně logická a v dějinách by se nalezlo desítky podobných případů. Po bitvě je každý generálem, ale pochybuju, že by jste pak opravdu měli koule na to se od Vídně sebrat a táhnout zpátky proti vlastnímu králi, jen pár dní vychladnout... 8)
Vals
23. Armádní Generál
23. Armádní Generál

Příspěvek od Vals »

Podceňuješ velikost pražského... ega. Navíc na odstranění Ludvíka se dosáhlo takřka celonárodní shody (vyjma Royala u něhož jsem si vůbec nebyl jist, zda byl habsburský loajalista, český royalista, protistátní živel nebo prostě jen hrabivý charakter :)
Johnson
Nadporučík
Nadporučík

Příspěvek od Johnson »

Marmont píše:Johnsona hnal Štěpán na Moravě od porážky k porážce... To bych teda nenazval kočkováním, největší hloupost kterou jsi tam dělal bylo naprosto nesmyslné a soustavé opakovaní jedné chyby. Vždycky si Pernštejn napůjčoval na novou armádu a tu potom před bitvou rozdělil na sedmnáct různých částí a každou poslal jiným směrem, takže samotnou bitvu nakonec zase podstoupil v početní nevýhodě...

Ohledně Ludvíka, je jeho snaha o centralizaci země v časech, kdy šlechta není doma poměrně logická a v dějinách by se nalezlo desítky podobných případů. Po bitvě je každý generálem, ale pochybuju, že by jste pak opravdu měli koule na to se od Vídně sebrat a táhnout zpátky proti vlastnímu králi, jen pár dní vychladnout... 8)
Jo hnal, Štěpán oblehl na Brno a další měsíc i Pernštejn, já sem oblehl Olomouc a další měsíc sem tam utrpěl porážku, úspěchem ale bylo že Štěpán musel odtáhnout od Pernštejna. Další měsíc se mi podařilo shromáždit u Brna všechny armády na Moravě a porazit Hawka a zahnat ho za řeku, kde sme na sebe mohli čumět do zblbnutí, tak sem chtěl vzít ztečí Olomouc, čímž by se vyřešili i finanční problémy, zatímco budu vázat hlavní síly Olomouckých na řece. Nepovedlo se mi ani jedno, tak sem otočil armádu u Olomouce do týlu hlavních sil Olomouckých, ti ale ustoupili do Hradiště a já věděl že sem v háji. Pardubice obležené, dluh u Ferdinanda za současného stavu nesplatitelný a obyvatelstvo stávkuje. Do posledního kola sem šel s tím že musím bezpodmínečně dobýt Hradiště, abych měl aspoň do příštího kola za co zaplati žold (Mimochodem na konci července mi zbylo celých 7kpg.) Bohužel se nepovedlo.
Patton
Major
Major
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Patton »

Stve me, ze jsem neziskal svoji vysnenou Plzen. :D
(\ /)
(O.o)
(> <)
This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination
Royal
Plukovník
Plukovník

Příspěvek od Royal »

Vals píše:.... Navíc na odstranění Ludvíka se dosáhlo takřka celonárodní shody (vyjma Royala u něhož jsem si vůbec nebyl jist, zda byl habsburský loajalista, český royalista, protistátní živel nebo prostě jen hrabivý charakter :)
Všechno souvisí se vším. Možná budou ale lepší fakta. O přímé účasti na odstranění Ludvíka s Michalem z Rožmitálu nikdo nikdy nejednal, snad s jeho předchůdcem, ale o tom bych pochyboval. Pokud by byl druhý pán z Rožmitálu osloven, k takové akci by se připojil, neboť by nebylo co ztratit.
A starost o prospěch domu rožmitálského ? Co všechno si Rožmitálští stihli za krátkou dobu 4 měsíců cokoliv "nahrabat" ... ? Po vstupu do Čech 1526 pán z Rožmitálu zjistil, že stav rožmitálského panství je ve stavu, který překonal i ty nejpesimistější představy. V pokladně naprosto pusto prázno, věřitelé se ozvývali ze všech stran. Panstvo zpupné, odbojné, lid skleslý. Polovina armády na útěku z důvodu nesplácení žoldu, zbytek vojsk povalující se a poflakující se neznámo kde, s rozvrácenou morálkou, složením i počtem prostě naprosto nepoužitelná .... bez "moderních" jednotek jako palebná pěchota a dělostřelectvo .... zkrátka jen "pár chlapů" s mečem nehodící se k ničemu velikému. Rožmitál nechápal, jak jeho předchůdce mohl za takových podmínek vůbec existovat. Aby mohlo panství vůbec začít fungovat, musel si Rožmitál vypůjčit u bankovního domu augšpurských Fuggerů nějaké finance do začátku, ovšem s tučným úrokem 40% a velice krátkou dobou splatnosti. Následné žádosti o úvěr u jiných frakcí správce hry již neakceptoval.
Když už se zdálo, že by se rožmitálské finance mohly dostávat z nejhoršího, jediné světlo na konci tunelu definitivně zhasl Ludvík Wittelsbach vypsáním neslýchané válečné daně. To byla poslední kapka, kdy pohár přetekl.
Wilhelm von Royal, generálporučík a velitel XXXXII. sboru, (Krym 1942)
Michal Jan Lev z Rožmitálu, pán z Rožmitálu, (Čechy 1526-1527)
Enrico de Candia Pescatore, hrabě z Malty, admirál a direktor Republiky Janov (Byzanc 1214-1217)
Čeněk z Vartemberka, pán z Veselí a Vartemberka, rytíř Dračího řádu, nejvyšší purkrabí a královský maršálek, (Husitské války 1424-1426)
William Royal, admirál britského Královského námořnictva (Trafalgar 1805)
Louis Alexander Berthier, divizní generál a náčelník štábu Armée d´Italie, (Itálie 1796)
Vals
23. Armádní Generál
23. Armádní Generál

Příspěvek od Vals »

Inu Royale, nebyl jsi osloven právě kvůli své dosti nečitelné politice. Po dlouhou dobu jsme tě považovali za skalního roayalistu... a rožmitálské oddíly nebyly k celé akci nezbytné, tedy zvítězila možnost tě z toho vynechat a neriskovat možné předčasné vyzrazení.

A minulý pán z Rožmitálu doplatil na to, že Rožmberk byl pěkně mizerný spojenec, který pořádnou podporu neposkytnul :). A také na to, že díky svému úřadu purkmistra a přílišné horlivosti ve prospěch Ferdinanda si udělal z Prahy zapřísáhlého nepřítele...
Odpovědět

Zpět na „Čechy 1526“