každopádně s takovýma daněma je to pak ok. Měl jsem je vybírat taky, já párkrát vybral 40% a hned jsem byl v Praze za arcizloducha a kandidáta na šibenici

Moderátor: Vals
Tak ať by byl na trůně kdokoliv snažil by se o centralizaci a omezení moci stavů, to čistě jen pro zábavnost a zamotanost hry. Určitě jste si všimli, že řada stavonisek Ferdinandových i jiných nehráčských postav byla dost hloupá a často nasměřovaná jen k tomu aby provokovala. Mezi nima i moje další královské popíchnutí pro příští kolo. V příštím kole měla být praha rozdělena na Hrad a Straré město, každé o produkci 500, z nichž jedno tvoje a jedno Ludvíkovo. Pražské vojsko bylo v čoudu a nic by s tím nezmohlo a navíc by se králi jistě podařilo za dobu trvání vídeňskýho dobrodružství dobýt Ústí. Čímž by se Wittelsbach stal už obstojně bohatou postavou. Navíc (nevím, jak to bylo ve skutečnosti ale já to měl v charakteru postavy) Ludvík čekal pomoc Evžena, proti praze o čemž se i několikrát korespondenčně ujistil...Vals píše:Ludvík byla pěkná mrcha, musel sis být moc dobře vědom toho, že jen těžko proti němu mohu nějak vystoupit v tu dobu, kdy něco takového dělal. Samozřejmě, že to však bylo od Ludvíka krátkozraké, protože po tom cvičení s daněma a Hradcem jsem dospěl k nezvratnému názoru, že Ludvík musí pryč a první věc, co by moje armáda od Vídně udělala, by bylo obsazení Hradu a vyhnání Ludvíka ze země (samozřejmě po podepsání abdikace pod pohružkou smrti).
A jako bývalý PH si nemyslím, že je špatné, když mají hráči nestejné startovní pozice. Je to právě určitá mocenská různorodost, která následně podporuje další zajímavé interakce. Nebýt určité výhody centrálního hráče, tak by se Ludvík do Čech ani nedostal, Ferdinand by dokráčel suveréně ku Praze a já bych konvertoval... 8)
Já sem dostal půjčku 750 kpg, někdy v dubnu - květnu 1527, těch 500 kpg bylo hned ze začátku jako dar, nebo úplatek, dostali to myslím i Rožmitál s Rožmberkem.Marmont píše:Je pravda Valsi, že vpodstatě po celou dobu trvání hry jstem tě trošku a samozřejmě nevědomky šikanoval... To protože jsem si až později uvědomil, jak moc jsem přetáhl s umožněním vzniku Polabské ligy. Těch 1000kpg tehdy dostal a nemusel jsi nic splácet... Kdežto Pernštejn dostal 1250kpg jako půjčku od nizozemských bankovních domů a to za nadstandartně vysoký úrok. Navíc obrovské daně udělaly z Pernštejna v podstatě nehratelnou pozici. Musel jsem potom Phoenixovi dát mnoho nevýhodných nabídek, aby mohl plnohodnotně hrát... (jako prodání panských listin, zastavení města Brna, převzetí Pernštejnských jednotek habsburky atd.. )
Ohledně pochybností o Pernštějnově loajalitě, ty soustavně přicházely z Jihlavy a Rožmitálu. Věděl jsem že Royal jen hraje nějakou svoji hru, ale myslím že Štěpán ani jednomu z vás nikdy pořádně nevěřil. A je pravda že já jsem si velmi dlouho myslel, že se pokusíš o úplnou samostatnost Moravy... blázne
Jo hnal, Štěpán oblehl na Brno a další měsíc i Pernštejn, já sem oblehl Olomouc a další měsíc sem tam utrpěl porážku, úspěchem ale bylo že Štěpán musel odtáhnout od Pernštejna. Další měsíc se mi podařilo shromáždit u Brna všechny armády na Moravě a porazit Hawka a zahnat ho za řeku, kde sme na sebe mohli čumět do zblbnutí, tak sem chtěl vzít ztečí Olomouc, čímž by se vyřešili i finanční problémy, zatímco budu vázat hlavní síly Olomouckých na řece. Nepovedlo se mi ani jedno, tak sem otočil armádu u Olomouce do týlu hlavních sil Olomouckých, ti ale ustoupili do Hradiště a já věděl že sem v háji. Pardubice obležené, dluh u Ferdinanda za současného stavu nesplatitelný a obyvatelstvo stávkuje. Do posledního kola sem šel s tím že musím bezpodmínečně dobýt Hradiště, abych měl aspoň do příštího kola za co zaplati žold (Mimochodem na konci července mi zbylo celých 7kpg.) Bohužel se nepovedlo.Marmont píše:Johnsona hnal Štěpán na Moravě od porážky k porážce... To bych teda nenazval kočkováním, největší hloupost kterou jsi tam dělal bylo naprosto nesmyslné a soustavé opakovaní jedné chyby. Vždycky si Pernštejn napůjčoval na novou armádu a tu potom před bitvou rozdělil na sedmnáct různých částí a každou poslal jiným směrem, takže samotnou bitvu nakonec zase podstoupil v početní nevýhodě...
Ohledně Ludvíka, je jeho snaha o centralizaci země v časech, kdy šlechta není doma poměrně logická a v dějinách by se nalezlo desítky podobných případů. Po bitvě je každý generálem, ale pochybuju, že by jste pak opravdu měli koule na to se od Vídně sebrat a táhnout zpátky proti vlastnímu králi, jen pár dní vychladnout... 8)
Všechno souvisí se vším. Možná budou ale lepší fakta. O přímé účasti na odstranění Ludvíka s Michalem z Rožmitálu nikdo nikdy nejednal, snad s jeho předchůdcem, ale o tom bych pochyboval. Pokud by byl druhý pán z Rožmitálu osloven, k takové akci by se připojil, neboť by nebylo co ztratit.Vals píše:.... Navíc na odstranění Ludvíka se dosáhlo takřka celonárodní shody (vyjma Royala u něhož jsem si vůbec nebyl jist, zda byl habsburský loajalista, český royalista, protistátní živel nebo prostě jen hrabivý charakter