Casus belli přes core a Rodová linie

Europa Universalis III nebo Europa Universalis 3 záleží jen na vás. Jako hráč budete mít opět možnost převzít kontrolu nad jedním z více než 250 světových národů, z něhož se budete snažit během let udělat světovou mocnost, které na světě nebude rovno. Hra začíná v okamžiku, kdy je Konstantinopol dobyta Turky v roce 1453 a pokračuje až do revolucí ve Francii a v Americe. Bude jen na vás jak si poradíte s diplomacií, ekonomikou, vývojem i armádou.

Moderátoři: Atlantis, Vals, Phoenix, Princ Evžen Savojský

Budkyns
Svobodník
Svobodník
Příspěvky: 7
Registrován: 18 kvě 2014, 16:22

Casus belli přes core a Rodová linie

Příspěvek od Budkyns »

Zdravím, mám dva dotazy:

1. Jak získat nárok na provincii jiného státu a tím i Casus belli na něj? Hra začíná s přede danými nároky jednotlivých zemí na území zemí jiných, a já mám na mysli získání nároku v průběhu hry a tím získání Casus belli. Funguje to tak, že toto lze získat jedině tím, že nejdříve vedu s daným státem válku, v mírovém jednání mu podstoupím provincii, a pro válku příští již mám záminku v podobě Casus belli? Nebo je i způsob jak získat nárok na provincii bez nutnosti předešlé války s danou zemí? (vyjma Eventů)

2. Pokud mám uzavřeny královské sňatky, panovník zemře a není následník, připadne vláda jiné zemi nebo se strhne válka o následnictví atd., popřípadě usedne na trun regentska rada, ano...je ale nějaký ukazatel, kde zjistím jak si má rodová linie stojí? zda-li mám následníka v případě že panovník zemře a tak podobně?
Atlantis
18. Plukovník
18. Plukovník
Příspěvky: 4799
Registrován: 08 říj 2006, 12:25
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Casus belli přes core a Rodová linie

Příspěvek od Atlantis »

1) Dají se získat i např. eventem.
Jinak CB je celá řada. Ať již, že vlastní provincii, na kterou si dělíš nárok, nejasnostmi okolo hranic, diplomatickou urážkou či tím, že protivník je heretik či rovnou jinověrec :)
Co se týče infamy, kterou za toto schytáváš, liší se právě dle CB, je dobré se na to podívat a přečíst.

2) Obecně jsem nabyl dojmu, že je to o prestiži a vlivu daného státu. Prostě padají pod silnějšího a slavnějšího.
Oklamat, zmást, překvapit
("Stonewall" Jackson)
Budkyns
Svobodník
Svobodník
Příspěvky: 7
Registrován: 18 kvě 2014, 16:22

Re: Casus belli přes core a Rodová linie

Příspěvek od Budkyns »

ano vím o jiných možnostech jak ziskat Casus belli, ovšem na ty se můj dotaz nevztahoval :) a co se týče druheho dotazu, taky jsem nedostal odpověd na mou otazku :(
Smajl
Štábní praporčík
Štábní praporčík
Příspěvky: 668
Registrován: 07 pro 2012, 19:04

Re: Casus belli přes core a Rodová linie

Příspěvek od Smajl »

1. Myslím, že jen eventem.
2. EU na rozdíl od CK nemá královské rodiny moc propracované, ale jestli máš následníka zjistíš na druhém informačním panelu, ale to snad víš. Víc informací o rodu myslím není. http://cloud-3.steampowered.com/ugc/558 ... sizedimage
Lord Medgar Tully, pán Řekotočí - viewtopic.php?f=127&t=7705
Císař mandžuský - viewtopic.php?f=124&t=7638
Budkyns
Svobodník
Svobodník
Příspěvky: 7
Registrován: 18 kvě 2014, 16:22

Re: Casus belli přes core a Rodová linie

Příspěvek od Budkyns »

Smajl píše:2. EU na rozdíl od CK nemá královské rodiny moc propracované, ale jestli máš následníka zjistíš na druhém informačním panelu, ale to snad víš. Víc informací o rodu myslím není. http://cloud-3.steampowered.com/ugc/558 ... sizedimage
asi bych měl podotknout že hraju vanilku bez datadisků
Smajl
Štábní praporčík
Štábní praporčík
Příspěvky: 668
Registrován: 07 pro 2012, 19:04

Re: Casus belli přes core a Rodová linie

Příspěvek od Smajl »

Tak já hrál jen HTTT, tak nevím, jak to je ve vanille.
Lord Medgar Tully, pán Řekotočí - viewtopic.php?f=127&t=7705
Císař mandžuský - viewtopic.php?f=124&t=7638
Erwin
Rotný
Rotný
Příspěvky: 134
Registrován: 14 dub 2009, 21:13

Re: Casus belli přes core a Rodová linie

Příspěvek od Erwin »

Smajl píše:Tak já hrál jen HTTT, tak nevím, jak to je ve vanille.
nelekejte se, tohle je muj účet, Budkyns mi sloužil do doby než jsem si vzpomněl, ze tu mám Erwina (z dávných dob kdy jsem hrál HoI), už nebudu skákat na Budkynse takže tento přechod snad proběhne v poklidu.

ve vanillce toto ještě není, pouze panovník, takže dokud mi nebude řečeno jinak, při každé smrti sveho monarchy se budu zkrátka a jednoduše modlit :D

jinak chtěl bych se dotázat na záležitosti kolem kultury, nekde jsem to cetl ale za živýho boha si nemohu vzpomenout kde a jak to tam přesně stálo...mám na mysli jak je to s postihem za odlišnou kulturu v případě obsazení a získání cizí provincie, anektoval jsem Sasko a rád bych věděl na kolik je příjem z novych provincií penalizován, myslim ze mi vyskocila tabulka ohledne akceptování saské kultury nicméně i to by mne zajímalo, kde najdu jaké kultury jsou tolerované a tak dále
"Potoky krve byly prolity na tomto mizerném kousku země"
(Erwin Rommel - El Alamein)
Erwin
Rotný
Rotný
Příspěvky: 134
Registrován: 14 dub 2009, 21:13

Re: Casus belli přes core a Rodová linie

Příspěvek od Erwin »

a ještě další dotaz: jak/lze zjistit jak dlouho je ten či onen mým vazalem? samozřejmě ve věci úmyslu diplomatické anexe, je nekde ve hre ukazatel či si to prostě musím pamatovat?
"Potoky krve byly prolity na tomto mizerném kousku země"
(Erwin Rommel - El Alamein)
Lubis
Praporčík
Praporčík
Příspěvky: 468
Registrován: 08 čer 2008, 14:44

Re: Casus belli přes core a Rodová linie

Příspěvek od Lubis »

Doufam, ze to popisu dobre:
Postih za kulturu zjistis, pokud nechas kurzor na nazvem kultury v provincii, nebo nad prijmem, ted si nejsem jisty, ale je to v tom okne. Akceptovane a podporovane kultury zjistis, kdyz vlevo nahore kliknes na znak, tak hned v prvni zalozce mas jake jsi kultury a to jde bud rozkliknout, nebo opet nechas delsi dobu kurzor nad kulturou.
Pokud chces vazalizovat diplomaticky, podrzis kurzor nad zasedlou nabidkou vazalizace, ci anexe, vztahy musite mit myslim >190 a uvidis kdy vyprsi 10ti lety limit.
Erwin
Rotný
Rotný
Příspěvky: 134
Registrován: 14 dub 2009, 21:13

Re: Casus belli přes core a Rodová linie

Příspěvek od Erwin »

Lubis píše:Doufam, ze to popisu dobre:
Postih za kulturu zjistis, pokud nechas kurzor na nazvem kultury v provincii, nebo nad prijmem, ted si nejsem jisty, ale je to v tom okne. Akceptovane a podporovane kultury zjistis, kdyz vlevo nahore kliknes na znak, tak hned v prvni zalozce mas jake jsi kultury a to jde bud rozkliknout, nebo opet nechas delsi dobu kurzor nad kulturou.
Pokud chces vazalizovat diplomaticky, podrzis kurzor nad zasedlou nabidkou vazalizace, ci anexe, vztahy musite mit myslim >190 a uvidis kdy vyprsi 10ti lety limit.
Tolerované kultury jsem zjistil, je to jak říkáš, co se týče postihu, tak už si nejsem tak jistý, saskou kulturu tolerujeme, v takovým případě je stále ještě postih? jediné co se liší od mých domácích provincií je ukazatel mimořadneho zdanění na konci roku které je v saských oblastech pouze ve výši 10% (vyjma drážďan), tam je to 100% stejne jako v mých. Ukazatel jasně vyjadřující "postih" nikde nevidím tak me zatim napada jedině tohle, pokud to tedy neni ovlivnovano a nesouvisi to s necim jiným.
A za třetí anexe vazala...bohužel po najetí na zašedlou ikonu se zobrazí jen podmínky, bez údaje "kolik zbyva do 10 let"

připomínam že hraji vanillku v1.3
"Potoky krve byly prolity na tomto mizerném kousku země"
(Erwin Rommel - El Alamein)
Atlantis
18. Plukovník
18. Plukovník
Příspěvky: 4799
Registrován: 08 říj 2006, 12:25
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Casus belli přes core a Rodová linie

Příspěvek od Atlantis »

Těch 10% je IMO za to, že ty provincie dosud nejsou Tvoje core :)
Oklamat, zmást, překvapit
("Stonewall" Jackson)
Erwin
Rotný
Rotný
Příspěvky: 134
Registrován: 14 dub 2009, 21:13

Re: Casus belli přes core a Rodová linie

Příspěvek od Erwin »

Atlantis píše:Těch 10% je IMO za to, že ty provincie dosud nejsou Tvoje core :)
ano, sedělo by to :wink: takže moje dotazy nadále trvají
"Potoky krve byly prolity na tomto mizerném kousku země"
(Erwin Rommel - El Alamein)
Phoenix
18. Plukovník
18. Plukovník
Příspěvky: 2631
Registrován: 22 led 2006, 21:58
Bydliště: Mníšek pod Brdy(okolí Prahy)
Kontaktovat uživatele:

Re: Casus belli přes core a Rodová linie

Příspěvek od Phoenix »

Jinak doporučuji přesedlat na nějaký mod. Osobně doporučuji death and taxes. Vanilla je strašná a vůbec nechápu, jak tě může bavit. Ty mody mají většinou trochu jiné parametry, tak je lepší začít se učit hned na nich. Další věc, já už osobně ani nevím, jak vanilla vypadá, natož jaké principy tam jsou. Podobně myslím, že to má většina hráčů. :)
Hetharia: Kníže Pavel z Pavlínova, král Terenie
Omluvte mi můj pravopis, ale jsem spíše matikář :D:D
Erwin
Rotný
Rotný
Příspěvky: 134
Registrován: 14 dub 2009, 21:13

Re: Casus belli přes core a Rodová linie

Příspěvek od Erwin »

Phoenix píše:Jinak doporučuji přesedlat na nějaký mod.
To si samozřejmě plně uvědomuji, nicméně mám českou verzy hry, a datadisky či nějaký mod by byly/byl jistě v AJ, která mne teda naprosto irituje. Chtěl jsem zkusit EUIV na kterou čeština už je, ale mam kancelarsky noťas a ten ji zkratka nerozchodil tak aby se to dalo normalně hrát. Takže jsem zvolil třetí díl. Musim tedy říct že me neskutečně iritují poradci, na zacatku jsem mel stesti a nahodne se mi vygenerovali jeden poradce na vyzkum pozemní +3 a jeden na výzkum produkce +3, jenže zadny lepší už nesezenu protože v prubehu hry hra nabízí pouze poradce na stabilitu, kolonistu, špeha, reputaci a přestiž, občas teda obchodnika ale na vyzkum proste nic!!! a pak taky obchodníci, mám rok cca 1472 a obchodní centra jsou samozrejme plna, už nemám naději na jedineho obchodnika ktery by se nekde uchytil, muzu jich vyslat sto a žádny se nikde neuchyti, prestože šance byla tedy přes 60% a vysílal jsem i 4 najednou, je to plytvani volnymi obchodniky a poplatky za jejich vysláni, takže obchod už neřešim a hraji dál bez něj, jediny co me napada je osahat si hru do takove míry aby čeština už ani nebyla potřeba, a pak přejít na, ať už IN či NA, a nebo mod jako magna mundi nebo tebou zmíněný
"Potoky krve byly prolity na tomto mizerném kousku země"
(Erwin Rommel - El Alamein)
Lubis
Praporčík
Praporčík
Příspěvky: 468
Registrován: 08 čer 2008, 14:44

Re: Casus belli přes core a Rodová linie

Příspěvek od Lubis »

Pro obchodniky plati, posilat ve vlnach, zkus vstoupit do nejake obchodni ligy, uzavirej obchodni smlouvy, hlavne s majitelem centra, nebo s tim kdo tam ma monopol, pak si nebudete konkurovat.
Jinde jsem si vsiml, ze pises o tom, jak jsi nedostal zpravu, myslim ze o cisari, podivej se do nastaveni zprav, da se tam toho spousta nastavit, aby ti urcity zpravy vyskakovaly v okne a treba rovnou zapauzovaly hru. Jinak ja bych asi doporucil EUIII - Dvine wind, coz byl myslim posledni datadisk a obsahoval vsechny predchazejici a bavilo me hrat vanilu. Jinak je dulezite mit opatchovano poslenim patchem, nevim, jaka verze byla posledni na zakladni hru.
Erwin
Rotný
Rotný
Příspěvky: 134
Registrován: 14 dub 2009, 21:13

Re: Casus belli přes core a Rodová linie

Příspěvek od Erwin »

tak už silně přemýšlím nad alternativou vanilly, ty obchodniky jsem ve vlně poslal...šance na uchycení 60% a poslal jsem jich 5 naráz a nic. Mno a za další jak zjištuju, alianci kterou neuzavrete na zacatku hry uz neuzavrete nikdy, neubehlo mi ani 30 let hry a i přestiž 40 je mi k ničemu, nikdo se mnou alianci už neuzavře, at jsou vztahy jakekoliv, že by se me bali? a stejne tak nabidka vazalství nikdy neni odmenena kladnou odpovedí i pres splnení vsech podminek a vztahů na 200, to samy platí o mírové anexy. a v neposlední řadě mě ted napadají ještě poradci, jak jsem tusim také zminil jinde, kdy v prubehu hry hra nabizi porad dokola už jen stabilitu, prestiz, reputaci, speha, misionáře, pak mozna jeste to zvyseni kompletní sance, to se asi tyka obchodnika nebo co ja vim..ale zadny vyzkumáky atd. Asi je pravda ze jsem mozna posledni kdo hraje "pitomou" vanillu :D
"Potoky krve byly prolity na tomto mizerném kousku země"
(Erwin Rommel - El Alamein)
Smajl
Štábní praporčík
Štábní praporčík
Příspěvky: 668
Registrován: 07 pro 2012, 19:04

Re: Casus belli přes core a Rodová linie

Příspěvek od Smajl »

Obchod je debilní i v HTTT, to nebude problém Vanilly, ale celého systému obchodu, který je totálně nerealistický, nudný a ekonomicky bezvýznamný. Opravdu doporučuji EU IV, která je co se týče (nejen) obchodu mnohem propracovanější.
Lord Medgar Tully, pán Řekotočí - viewtopic.php?f=127&t=7705
Císař mandžuský - viewtopic.php?f=124&t=7638
Erwin
Rotný
Rotný
Příspěvky: 134
Registrován: 14 dub 2009, 21:13

Re: Casus belli přes core a Rodová linie

Příspěvek od Erwin »

Smajl píše:Obchod je debilní i v HTTT, to nebude problém Vanilly, ale celého systému obchodu, který je totálně nerealistický, nudný a ekonomicky bezvýznamný. Opravdu doporučuji EU IV, která je co se týče (nejen) obchodu mnohem propracovanější.
tak o obchod mi ani tak nejde, jen jsem to uvedl jako jeden z nedostatků, ovšem ten nejsnáze tolerovatelný...EUIV byla moje první volba, bohužel na muj "kancelářský" notebook asi až příliš HW náročná, proto jsem přešel na trojku, a rád bych nějaké rady jakou verzy hry hrát, tím myslím datadisk či mod, přeci jen těch nedostatků z vanilly je hodně a co jsem slyšel, hodně jich je opravených v dalších datadiscích atd.
"Potoky krve byly prolity na tomto mizerném kousku země"
(Erwin Rommel - El Alamein)
Atlantis
18. Plukovník
18. Plukovník
Příspěvky: 4799
Registrován: 08 říj 2006, 12:25
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Casus belli přes core a Rodová linie

Příspěvek od Atlantis »

MM, co se týče náročnosti, je drsné hardcore a nadto, Tvůj kancelářský noťas by se začal po rece 1550-1600 notně zadýchávat i tady...
Paradoxně IMO lepší by mohl být MEIOU, který jde i na Diwine Wind, popř ony Death & Taxes. Nicméně v Diwine Wind i ta základní verze s posledním patchem je konečně trošku zajímavá, tzn. i to by, teoreticky, šlo.
Oklamat, zmást, překvapit
("Stonewall" Jackson)
Wossak
Vojín
Vojín
Příspěvky: 4
Registrován: 14 úno 2014, 00:10

Re: Casus belli přes core a Rodová linie

Příspěvek od Wossak »

Erwine pokusím se odpovědět tak nějak na vše co se ptáš:

1. Ohledně datadisku doporučuji koupit Europa Universalis III ultimate edition cca za 150 Kč, obsahuje 2 datadisky (začínáš v roce 1399, tudíž můžeš i relativně malý stát připravit na kolonizaci a končís v roce 1820- stihneš mírotvůrce napoleona :D) a samostatnou hru EU:Roma
Edit: vše je v češtině, ale pro jistotu se koukni

2.Poradci jsou v EU III řešeni dosti nešťastně, takže máš 2 možnosti: 1. budeš používat pouze ty co přijdou do tvého království (označeni hvezdičkou), kteří se postupem času a rozsahu tvé říše zlepšují, nebo ty co máš aktuálně v tabulce (většinou zcela k ničemu) nebo za 2. rozklikneš tabulku a sjedeš úplně dolu a budeš čekat dokud se neobjeví nový poradce (automaticky tě hra vrátí k prvnímu poradci), okamžitě stopneš hru a koukneš který poradce se objevil, toto opakuješ stále dokola dokud nenajdeš poradce co chceš.

P.S. jestli zná někdo lepší způsob sem sním :D

3. Obchod jak už zde psali je velice nerealistický, avšak když víš jak na něj tak není vůbec špatný. Za prvé je důležité mít v domácí politice nastaven volný obchod na max. Za druhé v počátku hry není dobré mít nastavené automatické doplňování obchodníků(stojí moc peněz). Výhodné je taky si vybrat 2 až 3 obchodní centra (nejlíp největší) a do nich je posílat a udržovat. Jakmile už máš dost peněz nastav na automatické doplňování a postupně se rozšiřuj do dalších obchodních center( pokud možno jen do těch které jsou na území států s dobrými vztahy). Jakmile začne kolonizace měl bys mít už monopol (možná chvilku potom), začneš pronikat i na asijské, africké a americké trhy(hlavní výhoda je malá konkurence). Většinou ti odepřou vstup, stačí ale vyhrát na nima válku a otevřou ti obchodní centrum. No a než se naděješ ovládáš všechny nejdůležitější obchodní trhy :twisted: .

4. No a když chceš z někoho udělat vazala tak nejjednodušší je to vojensky. Pomocí diplomacie se mi to snad nikdy nepovedlo( je to celkem logické, kdo by se taky chtěl stát dobrovolně vazalem :D ). A s anexí je taky problém, bohužel podmínky které jsou napsané v tabulce jsou pouze hlavní a když je splníš neznamená to automatický souhlas s anexí. Mezi další neméně důležité podmínky patří stejné náboženství, aliance, core na jejich území, stejná nebo akceptovatelná kultura. Mně osobně se to povedlo jen jednou s tím, že jsem měl splněny všechny výše zmíněné podmínky, avšak nevýhoda je, že dostaneš jeden bod do decentralizace.


Tak snad jsem odpověděl na všechny tvé otázky, jestli ještě něco budeš chtít stačí napsat. :)
Odpovědět

Zpět na „Europa Universalis III“