Historické knihy

Historie celého lidstva od Pravěku přes Starověk, Středověk, Novověk až po Součastnost kromě Druhé světové války patří do tohoto tématu.

Moderátoři: Dekl, Atlantis, Vals, Royal

pan Ahoj
Major
Major

Re: Historické knihy

Příspěvek od pan Ahoj »

Já se vrátím na začátek topicu - čtu Gibbonse (tu eng verzi; nezkrácenou; ale jen pár vybraných kapitol) a spíš bych chtěl něco jiného. Ten Josef Češka vypadá dobře, akorát asi nikde není e formě k sehnání. Ale to zas tak nevadí, takových děl z tohoto období je zdá se fůra. (po rychlém hledání na googlu)

Nicméně druhá oblast která by mě zajímala by byl samotný vznik. Tj. Římské království + raná republika (tak do toho 3. století před Kristem). Nemá někdo zkušenost s nějakým dílem zaměřeným na toto období?
Burgundské vévodství 1419 (aktualizováno 31.08.14)
EUIV: Janovská republika 1444-1821 [DOHRÁNO] (aktualizováno 17.06.15)
Země Samurajů 1936 (aktualizováno 19.05.13)
Svět zlata a pýchy; svět plný špíny; na jeho hříchy; jen karabiny...
Optimismus lze pro selektivní upravování paměti považovat za neurologickou poruchu. Jediní, kteří svět vidí realisticky, jsou lidé s těžkou depresí.
Monthy1990
Praporčík
Praporčík
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Monthy1990 »

napadají mne Dějiny od Tita Livia.
Hasta la victoria siempre
jjelen
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od jjelen »

Není to přesně to co hledáš, ale... Řím a jeho nepřátelé? (teda království a rané republice se věnuje tak čtvrtina knihy, ale zas je tam hodně obrázků :D )
Hetharie V.: Kancléř Jeho knížecí Jasnosti Jiřího Lormanwenského Marek z Lesohradu
pan Ahoj
Major
Major

Příspěvek od pan Ahoj »

Díky za oba typy.

Řím a jeho nepřátele doporučit nemůžu. Četl jsem prvních 19 stránek a prolétl cca první 40 a neskutečně mě vadil styl psaní. Jako je na vysoké stylistické úrovni, ale... připadá mi to jako by autor schválně exhiboval a snažil se zaplnit místo nicneříkajícími přívlastky a obecným plkáním. (i když realisticky se spíš snažil o určitý styl atmosféry) Abych dal příklad, tak ta knížka je plná (nebo alespoň ta úvoní část) něčeho zhruba takového cca
"Římské legie byly absolutními stroji na smrt. Ve své době se nikdo jiný legiím rovnat nemohl. Nesoucí rudou barvu, též barvu krve, nesly sebou auru neporazitelnosti. Svoji disciplinovaností budili v nepřátelích mocného Říma absolutní paralizující strach... ... atd... ... Není náhodou, že legionáři byli ztělesněním samotného boha Marta... atd... Tajemstvím jejich úspěchu byl fakt, že od dob Oktaviána se legionáři nemohli ženit."
Nejedná se o citaci, je to hyperbola z mé strany, ale ten fakt o zákazu manželstvích tam je. Co tam není, že ten zákaz platil jen do cca 2.st a od 1.st. byl víceméně ignorován. O království tam skoro nic není - cca polovina králů je tam shrnutá jedním přídavným jménem + 2-4 slovy. Ale i tak díky za doporučení - pořád lepší než vůbec nic. A obrázky jsou hezké, hlavně mapy. Miluji hezké mapky, ale zas tolik jich tu taky není... :mrgreen:

Dějiny od Tita Livia
ROMAN HISTORY By Titus Livius Translated by John Henry Freese, Alfred John Church, and William Jackson Brodribb
Zatím jsem jen na 15 stránce, takže soudit knihu nemůžu, ale jsem příjemně překvapen, že se to čte velmi dobře. (A navíc je to relativně krátké, takže to půjde :) )

Jinak jsem ale šel ještě více do mýtů a přečetl jsem Aeneis od Vergilia. Tedy "přečetl" = prvních šest knih jsem si přečetl výcuc z wikipedie, protože mě nezajímá, jak Aeneas utíkal před kyklopy, harpyjemi a podobnou verbeží. A ty nadpřirozené úseky v pozdějších částí jsem taky od oka přeskakoval. Jako četba je to docela hnusná kvůli použitému jazyku, ale nakonec to šlo - měl jsem český překlad a i en verzi najednou a když jsem byl zmatený z jazyka v jedné verzi, tak jsem přepnul do druhé a tak dál. Zní to asi divně, ale fungovalo to překvapivě dobře. I když tohle asi nepatří mezi historii.

Knihu kterou čtu teď (zatím prvních 60 stran) je Troy between Greece and Rome: Local Tradition and Imperial Power, která je imho perfektní přesně po Aeneis (nebo Liviovi), protože srovnává různé verze toho mýtu, jak Římané (ne)pocházeli z Trójanů. Je to hodně faktografická, ale bez vyloženě hnusných slovíček, takže se to čte "dobře".
Burgundské vévodství 1419 (aktualizováno 31.08.14)
EUIV: Janovská republika 1444-1821 [DOHRÁNO] (aktualizováno 17.06.15)
Země Samurajů 1936 (aktualizováno 19.05.13)
Svět zlata a pýchy; svět plný špíny; na jeho hříchy; jen karabiny...
Optimismus lze pro selektivní upravování paměti považovat za neurologickou poruchu. Jediní, kteří svět vidí realisticky, jsou lidé s těžkou depresí.
821
Major
Major

Příspěvek od 821 »

J.Kovarik - Vitezove nad Kartagem, mapuje vojny od zalozenia Rima po znicenie Kartaga.
És per Catalunya, per la llibertat...
Que moriràs lluitant, si cal!
Erdzo1208
Kapitán
Kapitán
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Erdzo1208 »

Aoj po dlhej dobe.
Trochu ma sklamal google. Bola nejaká knižka von Mellenthina preložená do češtiny?
Taliansko 1796: Veľkovojvodstvo Toskánske - Ferdinand III

..Ani nebude dobre na svete, kým ruky, ktoré plnia náboje, nenavrátia sa ku plneniu fliaš.
Prečo má tiecť len krv? Nech tečú nápoje! Nech miesto hromobitia kanónov je počuť krotký cengot fliaš...

Ján Smrek
Hox
Štábní praporčík
Štábní praporčík

Příspěvek od Hox »

Zdravím, neviete o nejakej dobrej knihe(encyklopédii) o Tisovom Slovensku? Kde by bolo dopodrobna napísané deň po dni čo sa kde udialo na Slovensku?
Niečo také ako je kniha 'Encyklopedie druhé svétové války' od Donalda Sommervilla?

Díky
Dnešná pravda je zajtrajší klam.

Jozef Adamovič
Monthy1990
Praporčík
Praporčík
Kontaktovat uživatele:

Ahoj, co knihy o 1. světové válce ? Zjišťuji že nabídka je minimální, v antikvariátech o ní není takřka nic, v knihkupectví také vede ta druhá...
jjelen
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od jjelen »

Přiznávám že tady mám taky slušné mezery :D
Ale zkus to nějak specifikovat, nebo myslíš víceméně cokoliv k ww1? (v tom případě nemohu než doporučit Švejka :D)
Hetharie V.: Kancléř Jeho knížecí Jasnosti Jiřího Lormanwenského Marek z Lesohradu
Mela
Nadrotmistr
Nadrotmistr

Příspěvek od Mela »

Já mám třeba katastrofa 1914 a mohu doporučit. https://www.databazeknih.cz/knihy/katas ... 914-209623
Monthy1990
Praporčík
Praporčík
Kontaktovat uživatele:

jjelene - spíš mám na mysli literaturu faktu ( Švejka mám samozřejmě doma, z beletrie mne zaujal i Radeckého pochod či Tichý Don ). Nějaký všeobecný přehled by bodl, od toho bych se odrazil než se vrhnu na jednotlivá tažení.
Melo - díky za tip
jjelen
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od jjelen »

No kdysi jsem četl jeden nebo dva díly Čechu v 1. světové od Nedorosta. Víceméně tkový přehled proložený deníkovými záznamy, dopisy a tak, na Čechy a Rakousko za války vůbec celkem fajn.
(https://www.databazeknih.cz/knihy/cesi- ... nce-167974)
Flavius
Vojín
Vojín
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Flavius »

Je to sice alternativní historie, ale zase o čechách a od českého autora :) Za sebe velice doporučuji: https://www.cbdb.cz/kniha-163656-nad-ce ... e-nezapada
www.parse-error.cz - manuál MySQL
Mela
Nadrotmistr
Nadrotmistr

Příspěvek od Mela »

Doporučíte nějakou dobrou knihu o předválečném Československu ? Prý je dobrá genese Československa od Kalvody, ta se ale nedá nikde sehnat.
Kuba
Vojín
Vojín

Příspěvek od Kuba »

Za mě je nejlepší "Republika v nebezpečném světě" od p. Kovtuna

https://www.databazeknih.cz/knihy/repub ... vete-19944

Kniha pojednává hlavně o prezidentovi T.G.M a pojednává hodně i o ČSR jako takové, především o politických dějinách ČSR.

Pak jsem četl i od p. Kárníka trilogii "České země v éře první republiky (1918 - 1938)". Ta naopak pojednává o všem možném kolem ČSR (politika, společnost, ekonomika, finance, kultura, běžný život).

https://www.databazeknih.cz/knihy/ceske ... 1929-75952

Samozřejmě nemůžu ani vynechat české veledílo "Velké dějiny zemí Koruny české", přesněji svazky XIII a další, které popisují První a Druhou republiku, tak i Protektorát.

https://www.databazeknih.cz/knihy/velke ... xiii-78351
Odpovědět

Zpět na „Historie“