SZ s popisky, jak jsem již psal, až vám řeknu (tj. konec prázdnin/září).
Tifíku, já měl pajdák taky jako záložní variantu. Ale nejdu na něj, jdu na FF, kde oba dva mnou zvolené obory (pedagogika se učí až na magistrovi, mám čistě odborného bakaláře před sebou) jsou ty dva náročnější co tam jsou (dostane se tam každý kdo má mozek, ale prvák přežije minimum)... takže to bude zábava
Kronikář hetharijský, byzantský a wylamský, historik Res Publicy Velkovévoda Friedrich I. Bádenský (Německo 1866) Martin z Blatavníka (†), velitel Plzeňského landfrýdu, a jeho syn Jošt z Blatavníka, pán Plzně, Tachova a Žebráku (Husitské války) Lord Eldred Arryn, princ Hory a Údolí, pán Orlího Hnízda, Strážce Východu a Ochránce Údolí (Blackfyreovo povstání) Dóže Manuel Saggio z Luccy, arcibankéř italský (Itálie 1796) Aeddan I. Gwyrdd, král velšský, iarla jihoirský a západomercijský (Anglie 960) Sigismund III. Stříbrovlasý (†), kníže hauenský, a jeho synovec Dietrich I. Obnovitel, král kvilamský a kníže hauenský (Pět knížectví)
Sorry, už se mi to, kdo co vlastně studuje pleto dohromady, za chvílu nebudu vědět, ani co studuju já...
Hetharie 4 (2.pokus):Konrád Východňanský, regent krále Svatopluka I. Kalwenského - leden až říjen 998 Wylam: legát Agateánského bratrstva Regozor, zvaný Železný; rytíř smrti Raileh, velitel Legie zkázy Heharie 4: paladin Tomáš trážce Východu, Pán Velernova a Cestostráže stál, regent krále Svatopluka I. Kalwenského Blackfyreovo povstání: Damon Lannister, lord Casterlyovy skály, pán Západních zemí, štít Lannisportu a strážce západu Hetharie 3: kníže Hövdig Reger ze Starkfäste, kníže Brázdy a jeho syn Arvtak Regeri, pán Starkfäste a Självfältu
„Přílišná oddanost ideálům končí tím, že v rámci boje proti alkoholismu zastřelíš dítě se sáčkem rumových pralinek.“
Karel Kryl
Takže, Kvilam má již slavnostně epilog. Otázka zní, kdo převezme štafetu?
Kronikář hetharijský, byzantský a wylamský, historik Res Publicy Velkovévoda Friedrich I. Bádenský (Německo 1866) Martin z Blatavníka (†), velitel Plzeňského landfrýdu, a jeho syn Jošt z Blatavníka, pán Plzně, Tachova a Žebráku (Husitské války) Lord Eldred Arryn, princ Hory a Údolí, pán Orlího Hnízda, Strážce Východu a Ochránce Údolí (Blackfyreovo povstání) Dóže Manuel Saggio z Luccy, arcibankéř italský (Itálie 1796) Aeddan I. Gwyrdd, král velšský, iarla jihoirský a západomercijský (Anglie 960) Sigismund III. Stříbrovlasý (†), kníže hauenský, a jeho synovec Dietrich I. Obnovitel, král kvilamský a kníže hauenský (Pět knížectví)
Několik dní ticho po pěšině... dobře, tedy začnu s mými nápady...
1) Mám připravenou Terenii, dobu před Hetharií 2, kdy se Terenijci vzbouřili proti císařské nadvládě. Víceméně válečná hra za rody. Vyžaduje dvě hlavní frakce, mj. i proto bych tuhle hru moc spouštět nechtěl.
2) Po letech bychom se mohli posunout k (alepoň částečně) jinému konceptu pravidel. Mám připravená pravidla pro hru Res Publica, ve které by se hráči ujali mocných rodů ve městě inspirovaném antickým Římem či řeckými demokraciemi. Hra je primárně politická, zároveň ale je i možno věnovat se ekonomii či vojenství. Nový systém pravidel počítá s novými "surovinami" - body vlivu, senátem, systémem voleb a různých úřadů. Zasazení je do fantasy světa, ale magie apod. zde nebude mít téměř žádnou (pokud vůbec nějakou) roli.
3) Válečná hra ze světa Star Wars. Mám mnoho materiálu, od kterého se odrazit, ale pravidly ani mapou zatím nedisponuji. Střet Staré Republiky a Sithského impéria v nějakém ne příliš důležitém sektoru. Specialitou by pak bylo vylepšování bitevních lodí, jediové, sithové etc...
4) V hlavě jsem měl koncept i na historickou hru. Ale marně si pokouším vzpomenout si na to, co to mělo být...
Buď jak buď, u mne platí, že bych hru byl schopen spouštět kvůli školním povinnostem nejdříve v únoru...
...kdo dál má nějaké nápady na hry?
Neklame-li mne paměť, tak o Jugoslávii tuším mluvil Marmont...
Něco čistě vojenského by bylo jistě zajímavou změnou, nicméně, pro kolik lidí by taková hra mohla být? A hlavně, kdo by byl připraven uspokojit tuto poptávku a odvést to?
Když tak nad tím přemýšlím, nemusela by to být špatná varianta ani kdyby taková bitva byla pro menší počet účastníků. Kdyby se totiž chtělo někomu hrát Res Publicu, tak ta by stejně nebyla pro moc hráčů. Tudíž by se (jako dřív) mohly spustit dvě hry - jedna bitva a jedna komplexnější textovka.
P. S. tarava mi připomněl, že jsem zvažoval oživit koncept Atlantisovy Velké Moravy. Ale upřímně se mi tento koncept moc realizovat nyní nechce... možná by se ale našel někdo jiný, kdo by se toho chytil...?
Něco čistě vojenského by bylo jistě zajímavou změnou, nicméně, pro kolik lidí by taková hra mohla být? A hlavně, kdo by byl připraven uspokojit tuto poptávku a odvést to?
...
Já bych měl určitě zájem hrát - na Krym rád vzpomínám.
SOMUA měla dvě verze - model "standart" s poklopem a model "kabrio" bez poklopu.
(Fórové hry, kterých jsem se zúčastnil.)
Admirál de Étranger, Francouzské císařské loďstvo (Trafalgar 1805)
rytíř Johannes von Ausländer, prozatímní regent Sicilského království (Byzanc 1214)
Luigi Mario Forestiero, Il primo ministro del Regno d'Italia (Německo 1866)
Generál von Ausländer st., velitel 51.rezervní divize, hrdina od města Ypres (1915)
Generál von Ausländer ml., velitel 22.tankové divize, hrdina od Krymu (1942)
očekává další nasazení do bitevní vřavy
Vals píše:Já měl kdysi rozpracovanou hru o krásné epoše před 1. SV. Ale nějak se mi nepovedlo dát dohromady rozumná pravidla
Ano, to bys mohl zkusit rozhýbat, vypadalo to zajímavě. A navíc už na to máš vyrobenou tu mapu...
Na belle epoque by šlo navléct ledacos... čistě válečnou (Balkán? kolonie? rusko-japonská? nějakou alternativní ww1?) i politickou (Rakousko-Uhersko... byť to by bylo asi celkem peklo organizovat ) nebo nějakou kombinaci...
Hetharie V.: Kancléř Jeho knížecí Jasnosti Jiřího Lormanwenského Marek z Lesohradu
Konceptem byla byla velká evropská politika - klasická diplomacie, ekonomika a válka. Ale nějak jsem se zasekl... každopádně teď se nechci do ničeho velkého pouštět, takže klidně se někdo pusťte do něčeho přednostně.
Takže, po dvou týdnech mlčení shrnuji:
Vals nemá na své nápady zatím čas (mimochodem, gratuluji, Valsi! )
Existuje zde poptávka po válečné (popř. politické) nefantasy hře (ostatně jako vždy), ale není zatím nikdo, kdo by ji byl ochoten vést.
Já mohu spustit hru nejdříve v únoru. Dle prozatimních reakcí by se jednalo nejspíš o onu Res Publicu. A nejspíš by se jednalo o poslední hru, kterou bych vedl (kvůli času). Už takhle jsem jich odvedl dosti a dosti... v základní sestavě by se jednalo o hru pro 5 (/6) hráčů, takže PH válečné hry by měl stále velký rybník, z něhož brát hráče.