Ahoj. Nejprve musím poznamenat, že s předchozími díly série nemám žádné zkušenosti. Koupil jsem až nyní CK 3. Šel jsem do toho, přestože jsem věděl, že to prozatím je celé v angličtině a v ní jsem jen mírně pokročilý, takže jsem počítal, že začátky ve hře budou krušné, zaberou spoustu času s překládáním výrazů (neustále při hře mít po ruce nějaký překladač)

, nehledě na učení se základních mechanik ve hře (trochu v tom pomůže projít tutoriál a taky, před rozehráním první hry, kompletní přeložení si tutoriál-textů v rámci zabudované encyklopedie).
Po několika dnech jsem se tím vším celkem obstojně prokousal a mohl jsem se tak naplno ponořit do hraní první hry, kdy už jen občas nahlídnu do překladače, když nějaký výraz stále ještě nemám v paměti.
Hra jako taková vůbec není špatná, má spoustu možností jak ji hrát, ale hned zezačátku mi v ní chyběl nějaký kvalitní hudební doprovod. Ta hudba co tam je, je taková nijaká (občas se úplně ztiší a není slyšet nic). Když to porovnám s hudbou v např. Medieval Total War - tak nebe a dudy. Tam byl požitek poslouchat tu hudbu jak na mapě světa (a to přesto, že se neustále dokola opakovala - vůbec to neotravovalo), tak obzvlášť na bitevním poli byl boží hudební doprovod.
Další věci, která mi ve hře nesedí:
- správa armád při vedení války - nepřehledné
- samotný průběh válek - velmi nezáživné
- informační okno o průběhu války také působí na mě dosti nepřehledně (už jen zjistit kdo s kým vlastně bojuje (pokud to je válka mezi třetími stranami) trvá věčnost
- působí nereálně, že vidím jak se po mapě pohybují všemožné armády kdekoho
- proč jako po porážce v bitvě utíká poražená strana (jako neovladatelná) kamsi přes půl mapy? Pak navíc se ani nikde neobjeví nějaký ukazatel, že je armáda už zase ovladatelná, takže pokud si to člověk furt nehlídá, tak tam taky může nečinná kdesi stát kdovíjak dlouho (a výdaje za ni letí zbytečně oknem)
- okna s informacemi o dění ve hře - některé důležité informace se objeví jen na malém proužku (snadno přehlídnutelném) a během chvíle sami zmizí (ani není možnost si je někde dodatečně najít a znovu přečíst), zatímco jiné často prd důležité zprávy se objeví dost viditelně vpravo dole a zůstávají tam poměrně dost dlouho, takže nehrozí, že by je člověk přehlídnul
- proti jiným hrám (např. Knights of Honor) omezené možnosti stavění budov, tvoření vojenských jednotek
- proč jako musím ve feudálním zřízení (nevím jak je to v jiných) na svém hrabství nejdříve postavit město než můžu postavit další hrad ?
- chybí mi možnost vést armádu přímo v boji (alespoň v takovém zjednodušeném rozsahu jako třeba v Knights of Honor, nemuselo by to být tak megalomanské jako v Total War)
- proč, když je vidět jaký má na mě (hraji za vazala) názor kdokoliv ve světě (což je velmi nereálné - toto přece nikdo ve skutečnosti neví) a dokonce lze vidět jaký názor má jiný vazal na našeho společného lenního pána, proč tedy nejde zjistit i to, jaký názor má tento lenní pán na tohoto vazala? (je vidět jen jeho názor na mě). Měl bych tak přehled, koho má náš lenní pán víc v oblibě.
Nechci aby to vyznělo, že je dle mě hra špatná. Zatím je na konečné hodnocení u mě brzo. Ale některé prvky bych u tohoto typu her čekal mnohem víc propracované, abych ji mohl hned od začátku vnímat jako super hru.
Na druhou stranu je tam spoustu zajímavých a zábavných věcí (vlastně zatím vše ostatní, co jsem výše nepohanil

)
Uvidím dále během dalšího hraní, třeba změním názor. Toto je můj první příspěvek na tomto foru a nechtěl jsem hned vypadat jako hnidopich (ale asi se tak stalo, co?)