Mapa českých zemí?

Dokažte, že jste hodni svého rodového jména. Rozšiřte hranice svého panství a podmaňte si nevěřící sousedy. Zatněte tipec zákeřným, mocichtivým šlechticům a zploďte právoplatného následníka. Středověk nekončí, středověk díky CKIII nadále trvá!

Moderátoři: Atlantis, martas3, Vals, Phoenix

Odpovědět
Elvain
Svobodník
Svobodník
Příspěvky: 10
Registrován: 04 zář 2020, 04:56

Mapa českých zemí?

Příspěvek od Elvain »

Ahoj, zajímalo by mě, co říkáte na mapu Českých zemí v CK3
Obrázek

baronie/panství:
Obrázek

Sám připravuju mod, ve kterém Čechy upravím, ale nejdřív by mě zajímalo, co na to říkáte, jaké byste udělali případně změny atd.
Díky
Inman
Štábní rotmistr
Štábní rotmistr
Příspěvky: 269
Registrován: 07 říj 2007, 19:16

Re: Mapa českých zemí?

Příspěvek od Inman »

Trebas za me, je vanila mapa celkem v pohode. Uplne to neresim.
Schvalne jsem se koukal na cleneni kralovstvi a narazil na zajimavou publikaci na https://digilib.phil.muni.cz/bitstream/ ... sequence=1 a to strana 93.

Do přelomu 12. a 13. století bylo území rozděleno na hradské obvody, jejichž přesný
počet, územní rozsah a konkrétní průběh hranic jsou neznámé. Z nich se postupně vyvinuly kraje.


A hradske obvody jsou trochu popsane na wiki - https://cs.wikipedia.org/wiki/Hradsk%C3%A1_soustava.
Nebo by mohla pomoci nejaka historicka mapa - napr https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ ... h_1712.jpg. Ale tam je problem s tim, jak hodne "mladou" mapu pouzit :-)
Elvain
Svobodník
Svobodník
Příspěvky: 10
Registrován: 04 zář 2020, 04:56

Re: Mapa českých zemí?

Příspěvek od Elvain »

Já to možná řeším zbytečně moc.. mám trochu mapovou obsesi :frusty:

Každopádně ono to opravdu docela odpovídá rozdělení podle hradské soustavy, jaká byla před vznikem vrcholně středověké sídelní struktury. Jinak on ji docela dobře mapuje Žemlička...
a z jeho profesionálních prací jsem taky vycházel při tvorbě vlastní mapy přibližných/pravděpodobných hranic hradských obvodů http://rome.webz.cz/bohemia.htm
Obrázek

Jen mě zajímalo, jestli nemá někdo nějaké nápady, návrhy, protože je mi jasné, že mi určitě uniká spousta různých regionálních zajímavostí, zaniklých významných sídlišť/hradišť apod.
Inman
Štábní rotmistr
Štábní rotmistr
Příspěvky: 269
Registrován: 07 říj 2007, 19:16

Re: Mapa českých zemí?

Příspěvek od Inman »

Rakze jak hodne vanila mapas sedi/nesedi se skutecnosti?
Elvain
Svobodník
Svobodník
Příspěvky: 10
Registrován: 04 zář 2020, 04:56

Re: Mapa českých zemí?

Příspěvek od Elvain »

Inman píše: 11 zář 2020, 12:05 Rakze jak hodne vanila mapas sedi/nesedi se skutecnosti?
Podle mně v rámci možností se skutečností sedí hodně. Aspoň pokud jde o dostupné zdroje k tomu, jak vypadal přemyslovský stát a sídelní struktura před 13. stoletím. I když prostor pro změnu nějakých detailů tam rozhodně je.
Ale nejsem v tomhle směru objektivní... a taky neznám spoustu různých lokálních sídlišť, o kterých se třeba píše v různých místních zdrojích, ale obecnější syntézy o nich nepíšou.
Tomík
Desátník
Desátník
Příspěvky: 41
Registrován: 07 bře 2018, 15:59

Re: Mapa českých zemí?

Příspěvek od Tomík »

Chybí mě tam Rožmitálské panství.
Lev z Rožmitála a na Blatné z rodu Buziců
(Patřili jim hrady: Třemšín, Rožmitál, Blatná, Valdek i Žebrák)
Johanka z Rožmitála byla Českou královnou.
Zdeněk Lev z Rožmitála byl nejvyšším purkrabím
Jaroslav Lev z Rožmitála a na Blatné vedl výpravu "Z Čech až na konec světa"

Nevím jak moc budeš upravovat, ale jistě by si zasloužli své místečko slávy. ;)

V závislosti na rozsahu zásahu a případné dobré vůli mohu poskytnout rozsáhlé informace.
Lubis
Praporčík
Praporčík
Příspěvky: 473
Registrován: 08 čer 2008, 14:44

Re: Mapa českých zemí?

Příspěvek od Lubis »

To uz by se ale spis, melo jednat o Europen Universalis,ne?
Romansa
Desátník
Desátník
Příspěvky: 27
Registrován: 08 kvě 2015, 14:48

Re: Mapa českých zemí?

Příspěvek od Romansa »

Hehe, když uz budete předělávat ty České země, tak můžete předělat celou HRE😁 já bych bral mód s podrobně zmapovanou HRE klidně i kdyby to znamenalo že celá mapa bude jen HRE... Zasnil jsem se a jsem offtopic sorry🙄
Elvain
Svobodník
Svobodník
Příspěvky: 10
Registrován: 04 zář 2020, 04:56

Re: Mapa českých zemí?

Příspěvek od Elvain »

Tomík píše: 18 zář 2020, 15:00 Chybí mě tam Rožmitálské panství.
Lev z Rožmitála a na Blatné z rodu Buziců
(Patřili jim hrady: Třemšín, Rožmitál, Blatná, Valdek i Žebrák)
Johanka z Rožmitála byla Českou královnou.
Zdeněk Lev z Rožmitála byl nejvyšším purkrabím
Jaroslav Lev z Rožmitála a na Blatné vedl výpravu "Z Čech až na konec světa"

Nevím jak moc budeš upravovat, ale jistě by si zasloužli své místečko slávy. ;)

V závislosti na rozsahu zásahu a případné dobré vůli mohu poskytnout rozsáhlé informace.
Jak napsal kolega přede mnou, páni z Rožmitálu opravdu jakožto vlivný rod spadají spíš do období Europy Universalis než CrusaderKings.

Hrad sice asi existoval už v době, kdy začíná hlavní start hry (11.stol.), ale...
stejně jako ostatní rody Buzici začali sbírat majetky a moc koncem 12. a během 13. století a Lvové z Rožmitálu se začali proslavovat až na samotném konci období... a po většinu hry byli hluboko ve stínu jiných šlechtických domů.

Takhle vypadá moje úprava v mém módu (dnes zveřejněný Ibn Battuta's Legacy, nevím, jestli tady můžu poslat i link). která to podle mě dělá ještě o malinko lepší. Oproti předchozímu obrázku ukazuje panství (baronies) a ne hrabství (counties) - jejich hranice se dají poznat podle barev... snad kromě jižní Moravy. Tam Mikulov patří pod Znojemsko, Břeclav už patří pod Velehrad.
Obrázek
kdyby se něco vešlo do lesů mezi Písek a Beroun, možná by se Rožmitál dal zvážit, ale vzhledem k pozici mezi třemi hrabstvími s maximálním počtem panství bych tam nic nepřidával.
Timoteus
Podporučík
Podporučík
Příspěvky: 800
Registrován: 28 úno 2014, 09:34
Bydliště: Slovensko

Re: Mapa českých zemí?

Příspěvek od Timoteus »

Nie som odborník na České kráľovstvo, ale ten "veľký" Přerov mi na Morave moc nesedí...teda aspoň mne...tam by som to ja osobne možno urobil inak...
T. S. P.
pan Ahoj
Major
Major
Příspěvky: 2186
Registrován: 23 črc 2006, 22:22
Bydliště: Je třeba chtít žít a umět umřít

Re: Mapa českých zemí?

Příspěvek od pan Ahoj »

Elvain: Mód klidně linkni ;)
Burgundské vévodství 1419 (aktualizováno 31.08.14)
EUIV: Janovská republika 1444-1821 [DOHRÁNO] (aktualizováno 17.06.15)
Země Samurajů 1936 (aktualizováno 19.05.13)
Svět zlata a pýchy; svět plný špíny; na jeho hříchy; jen karabiny...
Optimismus lze pro selektivní upravování paměti považovat za neurologickou poruchu. Jediní, kteří svět vidí realisticky, jsou lidé s těžkou depresí.
Elvain
Svobodník
Svobodník
Příspěvky: 10
Registrován: 04 zář 2020, 04:56

Re: Mapa českých zemí?

Příspěvek od Elvain »

pan Ahoj píše: 20 zář 2020, 19:23 Elvain: Mód klidně linkni ;)
oukej,
ještě to teda musím nějak vyvážit a pořád na tom intenzivně dělám... každopádně tady to je:
Paradox mods: https://mods.paradoxplaza.com/mods/12774/Any
Steam: https://steamcommunity.com/sharedfiles/ ... 2233390830
Romansa píše: 20 zář 2020, 00:21 Hehe, když uz budete předělávat ty České země, tak můžete předělat celou HRE😁 já bych bral mód s podrobně zmapovanou HRE klidně i kdyby to znamenalo že celá mapa bude jen HRE... Zasnil jsem se a jsem offtopic sorry🙄
Na Říši jsem se zatím nedostal.. přece jen moje specializace je trochu jinde, ale rád bych se na ní někdy v budoucnu taky podíval.

Jinak to přání hrát klidně jen na území HRE podle mě není ojedinělé, takže nějaký mod, který bude zahrnovat jen střední Evropu je podle mě jen otázkou času.
Radek38
Desátník
Desátník
Příspěvky: 32
Registrován: 22 říj 2020, 12:22

Re: Mapa českých zemí?

Příspěvek od Radek38 »

Ahoj, nejsem odborník na českou historii, ale já bych u mapy Českých zemí uvítal v tom startovním roce 1000 něco (teď nevím přesně :D ), že by ten vévoda sídlíc v Praze začínal s titulem spíš kníže nebo arcivévoda (mezistupeň mezi králem a vévodou), ty hrabství v Čechách a na Moravě by pak byla vévodství - na Moravě např. by to pak bylo vévodství Opava, Olomouc, Brno, a následně by až v nich byly hrabství - v rámci Brna by to bylo hrabství Znojmo, Brno, Jihlava - toto by vlastně zůstalo.

Protože teď mi přijde trošku nepraktické, že je např. hrabství Brno a to se skládá ze 3 dalších hrabství ? - Brno, Znojmo, Jihlava. Je to trochu matoucí, že jsou vlastně 2 hraběcí tituly Brno, jeden jako to malé hrabství okolo samotného Brna a druhý, který zahrnuje vlastně celou J. Moravu. :o
Elvain
Svobodník
Svobodník
Příspěvky: 10
Registrován: 04 zář 2020, 04:56

Re: Mapa českých zemí?

Příspěvek od Elvain »

Radek38 píše: 22 říj 2020, 14:43 Ahoj, nejsem odborník na českou historii, ale já bych u mapy Českých zemí uvítal v tom startovním roce 1000 něco (teď nevím přesně :D ), že by ten vévoda sídlíc v Praze začínal s titulem spíš kníže nebo arcivévoda (mezistupeň mezi králem a vévodou), ty hrabství v Čechách a na Moravě by pak byla vévodství - na Moravě např. by to pak bylo vévodství Opava, Olomouc, Brno, a následně by až v nich byly hrabství - v rámci Brna by to bylo hrabství Znojmo, Brno, Jihlava - toto by vlastně zůstalo.

Protože teď mi přijde trošku nepraktické, že je např. hrabství Brno a to se skládá ze 3 dalších hrabství ? - Brno, Znojmo, Jihlava. Je to trochu matoucí, že jsou vlastně 2 hraběcí tituly Brno, jeden jako to malé hrabství okolo samotného Brna a druhý, který zahrnuje vlastně celou J. Moravu. :o
ahoj,

jestli jsem to pochopil dobře, tak tady jde spíš o obecně to, jak ve hře funguje hierarchie titulů.

Hra má základní žebříček císař(ství)-král(ovství)-vévoda(vévodství)-hrabě(hrabství)-baron. Ten žebříček samozřejmě je hodně zjednodušený a neplatí univerzálně... a třeba konkrétně český stát fungoval hodně jinak. Hrabství bylo jediné, Kladsko, které ale velikostí sedí spíš na CK3 baronii.

Titul pražských (českých) knížat fakticky odpovídá vévodství (ostatně latinsky se knížata, tuším označovala, jako dux/duces)... a protože mezi vévodstvím a královstvím hra nic nemá, není tady moc prostor pro jiné nastavení.
U CK2 tuším fungoval titul "grand duke" - velkovévoda, kterým hra automaticky označovala vévody, držící 2 a více vévodství (a žádný vyšší titul).

S českými zeměmi v 11. století to bylo tak, že tady byli knízata (Praha - vládnoucí/vrchní kníže a Brno, Olomouc, Znojmo) a pod nimi kasteláni knížecích hradů. Mezi tím nic.
Jenže CK3 hrabství mít musí a kastelánie/hradské obvody jsou zároveň moc malé na to, aby v CK3 fungovaly jako hrabství, takže nezbývá, než je sdružit do nějakých regionálních bloků kolem některého z významnějších hradů.

Dá seto udělat tak, že každý vládce se bude jmenovat kníže a území pod ním nějak jinak, ale...

jak to nacpat do výše zmíněného žebříčku?
Brněnský a olomoucký kníže méli stejný titul, jako ten pražský, i když jejich moc byla nesrovnatelně jiná. Teoreticky by bylo ideální mít titul kníže někde mezi vévodou a králem, ale to CK3 neumožňuje.

Taky se můžou Morava i Čechy rozdělit na víc vévodství: Morava na olomoucké a brněnské, Čechy třeba na pražsko a plzeňsko atd., ale tím z mapy zmizí zas možnost jednotné Moravy/Čech a to je taky špatně.

Takže nezbývá, než to nějak nacpat do toho systému, jaký hra má. A v tom jsou 2 vévodství Čechy a Morava s hrabstvími v klíčových městech asi to nejlepší, co jde.

Kdyby šlo některý stupeň vypustit, bylo by to ideální... ale tak to není
Odpovědět

Zpět na „Crusader Kings III“