Chalani, dá sa nejako stručne a jednoducho vysvetliť systém kultúry, obyvateľstva a podobne? Nemyslím technické veci, tie sú tam popísané (vďaka za češtinu). Skôr nechápem tej veci ako celku.
Presuny obyvateľstva napríklad,viem ako sa robia, ale nechápem prečo - čo je cieľom? Predpokladám, že tento typ hry sa da hrať rôzne, ale napríklad k akému stavu by som sa mal dopracovať? Ako by malo byť obyvatelstvo rozložené?
A čo jeho integrácia? Politiku guvernéra mám kultúrnu asimiláciu, ale vôbec nemám prehľad a predstavu aký je pokrok. Či je vobec možné obyvateľstvo meniť na rímske.
Za ďalšie jeho zloženie a vlastne všetky tie veci okolo toho??
Kultúrne záležitosti
Moderátoři: Atlantis, martas3, Vals, Phoenix
-
- Štábní praporčík
Re: Kultúrne záležitosti
Nejsem si jistý, ale zkusím to.Chalani, dá sa nejako stručne a jednoducho vysvetliť systém kultúry, obyvateľstva a podobne?
Hodí se v případě, že máš nějakou hodně zalidněnou provincii a jiná má nedostatek obyvatel. Pak z té zalidněné můžeš vybrat několik populací a přesunout je do té málo lidnaté. Je vhodné dbát na to, aby kultura těchto populací příliš nekolidovala s kulturou cílové provincie. Lidé všeobecně nemají rádi jiné kultury a různé kecy sluníčkářů na tom nic nezmění.Presuny obyvateľstva
Dalším cílem může být splnit požadavky provincie na poměr obyvatel - šlechta, občani, svobodní a otroci. Každá provincie má nějaký vhodný poměr, který se odvíjí od jejích surovin a a infrastruktury. Dejme tomu, že máš provincii se slušným výstupem vědy (výzkumu) a chceš ho posílit. Pak se hodí přesunout tam občany, protože ti generují výzkumné body a postavit tam knihovnu, nebo více knihoven, protože ty tu produkci posilují.
Když máš vedle své provincie neobsazenou provincii (bývají například ve střední Evropě), můžeš ji kolonizovat, ale musíš ve své provincii mít dostatek obyvatel. Hra tě na tuto možnost upozorní. Pak se také hodí přesun populací.
To nelze jednoznačně říci, viz výše. Univerzálně vhodný poměr vlastně není. Záleží na provincii a co od ní chceš. U každé provincie je k tomu nápověda a hodně záleží na tom, co tam například chceš stavět. Například v zemědělských a těžebních oblastech je potřebné mít hodně otroků. Když tam nebudeš mít požadovaný poměr obyvatel, hra ti to řekne a pak tam odjinud můžeš potřebné populace poslat. Ale pozor, abys nevhodně nezasáhl do poměru jiné provincie.Ako by malo byť obyvatelstvo rozložené?
Pokrok zjistíš v provincii. Klik na provincii, v okně provincie klik na Ukaž info populací a tam najdeš Kulturní asimilaci, náboženskou konverzi a třídy populací. Je tak k tomu i nápověda. Asimilaci a konverzi ovlivňují různé faktory, například budovy a popularita guvernéra.Politiku guvernéra mám kultúrnu asimiláciu, ale vôbec nemám prehľad a predstavu aký je pokrok
Kultury - máš jednu primární, když jsi Řím, tak italskou. Pak, podle toho jak získáváš další území, se ti tam nabalují další kultury. Některé se dají integrovat, ale je nutné si uvědomit, že čím více integrovaných kultur, tím více se snižuje jejich základní spokojenost, neboli štěstí. Nikdy nedosáhneš toho, abys měl v celé říši jednu kulturu, myslím, že to ani nejde stihnout. A ani to nepotřebuješ. Měl jsem celou Itálii s mnoha kulturami a nebyl s tím problém.
Hlídej si spokojenost kultur (mapmod Nepokoje a loajalita). Pokud ti někde začne klesat loajalita provincie, včas zasáhni, protože se to špatně napravuje. Co může pomoci: stavba některých budov, povolení některých práv (na levé straně Kultura - najdeš tu, kterou chceš změnit a vybereš rozhodnutí, ale opatrně nejde ho už nikdy zrušit), dovoz některého druhu zboží - mnoho komodit zvyšuje štěstí a to je to, co chceme.
Zkus si vybrat nějaký malý stát někde v centru Evropy a pomalu ho rozvíjej. Pomocí zákonů změň kmenový vládní systém na republiku, stavěj budovy a rozvíjej infrastrukturu, protože to ti přidá stavební sloty. Válči co nejméně, válka je drahá. Takhle jsem byl jednou na konci hry 1. v pořadí s 11 provinciemi. Ve většině z nich jsem měl hodně rozvinutá města s mnoha obyvateli a budovami.
Prolez každé okno a pečlivě si čti nápovědy, to ti hodně pomůže. Tahle hra je od začátku skoupá ne některé informace. Ony tam jsou, jen není vžy snadné je vykutat.
Re: Kultúrne záležitosti
Ďakujem, dal si si s odpoveďou prácu. Určite mám ešte čo študovať k tej hre