Otazky a odpovede

Zde máte možnost diskutovat o Hearts of Iron 4 v Single Playeru. Pokud hledáte informace k módům, multiplayeru či si chcete přečíst některý z reportů pokračujte do vnořených subfór.

Moderátoři: Vals, gameart

Odpovědět
olis
Svobodník
Svobodník
Příspěvky: 7
Registrován: 15 srp 2012, 15:40

Re: Otazky a odpovede

Příspěvek od olis » 24 zář 2016, 09:42

caute, vedel by mi niekto poradit ze ked hram za slovensko ci sa tam nejak da oslobodit od nemecka?

Robi
Vojín
Vojín
Příspěvky: 3
Registrován: 20 říj 2009, 09:10

Re: Otazky a odpovede

Příspěvek od Robi » 24 zář 2016, 13:36

Ahoj. Postavil jsem letadlovou loď ale mám tam pouze stíhačky a nevím jak nalodit námořní torpédová letadla. Přitom v hangáru letadlovky mám pořád místo a ve skladu mám přebytek torpédovách letadel

gameart
Štábní rotmistr
Štábní rotmistr
Příspěvky: 255
Registrován: 12 zář 2008, 23:55

Re: Otazky a odpovede

Příspěvek od gameart » 24 zář 2016, 14:40

Robi píše:Ahoj. Postavil jsem letadlovou loď ale mám tam pouze stíhačky a nevím jak nalodit námořní torpédová letadla. Přitom v hangáru letadlovky mám pořád místo a ve skladu mám přebytek torpédovách letadel
dej -> L -> klikni na LL a pak je přidáš jako bys je dával na letiště

Mrakinho
Vojín
Vojín
Příspěvky: 4
Registrován: 23 srp 2016, 19:41

Organizace divizí

Příspěvek od Mrakinho » 28 zář 2016, 07:06

Zdravím Vás,
potřeboval bych poradit. Hraju za němce, Už mám rok 1952 a vylodil jsem se právě v Kanadě. Po zabrání teprve první provincie mi to píše, že jednotky jsou organizovány na nulu a nyní se mi nechtějí nikam pohnout dále. Mám nastavenou i ofenzivní linii, ale prostě nic.
Děkuji za radu

gameart
Štábní rotmistr
Štábní rotmistr
Příspěvky: 255
Registrován: 12 zář 2008, 23:55

Re: Organizace divizí

Příspěvek od gameart » 28 zář 2016, 16:36

Mrakinho píše:Zdravím Vás,
potřeboval bych poradit. Hraju za němce, Už mám rok 1952 a vylodil jsem se právě v Kanadě. Po zabrání teprve první provincie mi to píše, že jednotky jsou organizovány na nulu a nyní se mi nechtějí nikam pohnout dále. Mám nastavenou i ofenzivní linii, ale prostě nic.
Děkuji za radu
počítám že jsi se vylodil na místě kde je pokud možno co největší přístav
pokud jsi o tu provincii při vylodění bojoval, tak je taky možné, že má zničený přístav/infrastrukturu

d@rkWolf
Štábní rotmistr
Štábní rotmistr
Příspěvky: 305
Registrován: 23 zář 2009, 01:32

Re: Organizace divizí

Příspěvek od d@rkWolf » 28 zář 2016, 21:42

Mrakinho píše:Zdravím Vás,
potřeboval bych poradit. Hraju za němce, Už mám rok 1952 a vylodil jsem se právě v Kanadě. Po zabrání teprve první provincie mi to píše, že jednotky jsou organizovány na nulu a nyní se mi nechtějí nikam pohnout dále. Mám nastavenou i ofenzivní linii, ale prostě nic.
Děkuji za radu
Jestli si neobsadil přístav, si v háji... Většina Kanady má tragickou infrastrukturu, po vylodění se i ta tragická infrastruktura ještě poškodí(bohužel většinou s obsazením jednoho území nejde infra opravit), takže je dost pravděpodobný, že už se nepohneš, zvlášť pokud ses vylodil tam, kde si myslím, tzn. někde kolem Newfounlandu co nejblíž k Evropě.

Mrakinho
Vojín
Vojín
Příspěvky: 4
Registrován: 23 srp 2016, 19:41

Re: Otazky a odpovede

Příspěvek od Mrakinho » 29 zář 2016, 07:20

díky za odpovědi. Zase jsem o něco chytřejší.

metys
Vojín
Vojín
Příspěvky: 2
Registrován: 28 bře 2010, 14:54

Re: Otazky a odpovede

Příspěvek od metys » 05 říj 2016, 20:02

Zdravim,
dvě rychlé otázky, za boha nemůžu nalodit divize a přesunout je přes moře, což je u Austrálie trošku prekérka :D a druhá, jak se dá rozšířit větev výzkumu, že budu moc zkoumat ne dvě, ale tři věci najednou? Děkuju za odpovědi.

gameart
Štábní rotmistr
Štábní rotmistr
Příspěvky: 255
Registrován: 12 zář 2008, 23:55

Re: Otazky a odpovede

Příspěvek od gameart » 06 říj 2016, 17:17

metys píše:Zdravim,
dvě rychlé otázky, za boha nemůžu nalodit divize a přesunout je přes moře, což je u Austrálie trošku prekérka :D a druhá, jak se dá rozšířit větev výzkumu, že budu moc zkoumat ne dvě, ale tři věci najednou? Děkuju za odpovědi.
máš dostatek volných konvojů?
National Focus (a propracovat se k)- Extra Research slot I ... II ... Technology sharing

Mela
Četař
Četař
Příspěvky: 96
Registrován: 04 srp 2014, 17:40

Re: Otazky a odpovede

Příspěvek od Mela » 06 říj 2016, 18:07

Ještě musíš mít po celé délce kudy konvoj popluje lodě na misi. Píší i letadla ale s těma mi invaze nešla.

d@rkWolf
Štábní rotmistr
Štábní rotmistr
Příspěvky: 305
Registrován: 23 zář 2009, 01:32

Re: Otazky a odpovede

Příspěvek od d@rkWolf » 06 říj 2016, 18:41

Mela píše:Ještě musíš mít po celé délce kudy konvoj popluje lodě na misi. Píší i letadla ale s těma mi invaze nešla.
Podle všeho to funguje i s letadly, ale netuším, jakej poměr tam musí být, párkrát se mi to podařilo, ale musel sem tam poslat HODNĚ letadel... Narozdil od toho, že na prázdnej flek vody jinak stačí poslat 1-2 torpédoborce...

d@rkWolf
Štábní rotmistr
Štábní rotmistr
Příspěvky: 305
Registrován: 23 zář 2009, 01:32

Re: Otazky a odpovede

Příspěvek od d@rkWolf » 06 říj 2016, 19:02

metys píše:Zdravim,
dvě rychlé otázky, za boha nemůžu nalodit divize a přesunout je přes moře, což je u Austrálie trošku prekérka :D a druhá, jak se dá rozšířit větev výzkumu, že budu moc zkoumat ne dvě, ale tři věci najednou? Děkuju za odpovědi.
No neřekls, jestli chceš převážet ty divize na vlastní území, nebo provést invazi. Obecně, v prvním případě stačí poslat divize na území, kde je přístav a kliknout na spřátelené území klasicky jak když posíláš jednotky po zemi, ale musí tam být přístav, jinak nepojedou-dojít k nejbližšímu přístavu a provést přesun neumí, jedině, že použíš ovládání přes generála, pak pokud jim zadáš třeba obsadit linii já nevím, na Nové Guinei, tak se tam z Austrálie přepraví samy.

Ale vyžaduje to mít transportní lodě, pokud nemáš konvoje, tak nepojedou. Nutným počtem lodí si nejsem jistej...

V případě, že chceš provést invazi, musíš použít ovládání přes generála armády, klikneš v ovládacím panelu na kotvu, rozsvítí se vlastní dostupné přístavy, vybereš a pak si můžeš vybrat cíl invaze. Pozor, na výběr vlastního přístavu se použíje tuším levý tlač. myši a na výběr cíle vylodění pak pravý(nebo naopak, fakt si teď nejsem jistej, každopádně na každou z těch akcí jiný). Jak vybereš počátek i cíl invaze, objeví se ti u generála počítadlo dnů na přípravu invaze a případně červený varování, že nemáš námořní nadvládu v některé vodní oblasti, pokud to tak je, musíš do dané oblasti vyslat lodě na bojovou misi(nebo HODNĚ letadel). Opět musíš pro transport mít dostatek volných konvojů(nevím kolik, zkus mrknout na wiki případně, tam ty počty určitě někde budou).

destanov
Rotný
Rotný
Příspěvky: 125
Registrován: 30 říj 2011, 15:59

Re: Otazky a odpovede

Příspěvek od destanov » 31 pro 2016, 15:52

Mám pár dotazů. Předem se omlouvám, pokud bude nějaký neaktuální, ale hrál jsem to naposledy asi před měsícem a mezi tím už vyšel nějaký patch.

1) Máte taky tak tupou AI? Hrál jsem za Turecko, přidal se k Ose a po invazi do Ruska jsem bez problému prošel přes Kavkaz až ke Stalingradu a později skoro až k Moskvě. Jenže pak se moje fronta spojila s Německou a Rumunskou a AI se začala chovat úplně pošahaně - němci, Italové, Rumuni najednou začali proudit na východ a úplně absurdně začali útočit a postupovat někam za Kaspické moře, dobýt Kazachstán nebo co (wtf?). Tahle situace by se ještě dala vyřešit, jenže pak se spojenci vylodili v Itálii a později se ke spojencům přidala i Jugoslávie a vojska Osy si toho skoro vůbec nevšímala, prostě dál dobývala Rusko. Poslal jsem sice na Balkán svoji elitní armádu, která prošla celým Ruskem v první linii a v Rusku si šikovně udělal slabou linii podél řek (která překvapivě dobře odolávala všem útokům), ale když jsem dorazil na frontu v mnou obsazeném Bulharsku, tak už všude byly desítky amerických divizí, takže jsem to raději rovnou vzdal a stáhnul se do Istanbulu, který jsem opevnil. Rumunsko pak padlo a rumunské divize, které alespoň kryly bok celého mého vojska v Rusku, někam zmizely, takže během pár týdnů najednou hrozilo, že moje vojska se ocitnou v gigantickém kotli, tak tak jsem je stihl stáhnout na Kavkaz.

2) Nechápu vylodění. Jak je možné, že se nepřátelé hromadně vyloďují z moře, ve kterém mám absolutní leteckou i námořní nadvládu? Oni neměli dokonce ani žádné válečné lodě, ale stejně se jim vylodění podařilo provést a úplně v pohodě si přiváželi posily. Taky se mi neustále objevují ikony s varováním, že se chystá nebezpečná nepřátelská invaze, ale když se na to území podívám, nic se tam neděje, ani žádné nepřátelské lodě nejsou v dohledu.

3) Nerozumím námořnímu boji. Občas je brutální, občas zase nesmyslně mírný. V jednu chvíli se setkají dvě obří flotily a navzájem si zničí třeba jen 1 torpédoborec, jindy nepřežije jediná loď. Dá se nějak nastavit agresivita flotily? Chci třeba poslat několik menších svazů na nájezdy a patroly, logicky tedy chci, aby se vyhýbaly boji s nepřátelským válečným loďstvem, jindy chci pravý opak, ale hra to dělá nahodile. Nejhorší je to s ponorkami. Já přece nechci, aby pluly ve flotile, ale ony se tak chovají, ale fakt se mi nechce posílat třeba 150 ponorek na misi jednu po druhé. Za Německo jsem takhle po pár dnech války ztratil za jediný den asi 40 ponorek, které prováděly nájezdy na konvoje. Funguje to i naopak, za Turecko jsem jen tak pro prestiž postavil asi 10 ponorek a po vstupu USA do války jsem je poslal za Gibraltar, kde za jeden den potopily 250 US transportních lodí. Asi o týden později dalších 250 transportů. :D 10 zastaralých ponorek potopí za týden 500 lodí? Slušné skóre, ani tolik torpéd nemají.

4) Má cenu stavět strategické bombardéry? A jak vyhladovět Británii? Leteckou nadvládu jsem schopen udržet, pokud za Německo začnu hned v r. 1936 stavět letadla. Asi po roce vzdušné nadvlády a bombardování přibližně 400 strat. bombardéry byla stejně námořní invaze hrůzně neúspěšná.

5) A co námořní bombardéry? Za Německo jsem potřeboval nějak zpacifikovat Home Fleet, což jsem plánoval udělat asi 2000 námořními bombardéry, z nichž 1000 bylo nasazeno v La manche (společně se stíhači, nepřítel tam žádná letadla neměl, ale jen tak pro jistotu). Pak jsem tam poslal 2 flotily složené z lehkých křížníků a torpédoborců na patrolu a Britové je během pár měsíců asi po 5 bitvách všechny potopily. Mé námořní bombardéry v oblasti jim ale nepotopily nic. Čekal jsem právě, že na ty mé dvě flotily nalákám jejich bitevníky a letadlovky a nám. b. je zničí. Tak co je špatně?

6) Jak je možné, že třeba Irák v roce 36 má nějaké 3 divize ale o rok dva později už má divizí asi 10 a dokonce s 2-3 bateriemi dělostřelectva v každé z nich? Jak to dokáže vyrobit? Ve hře za ČSR (které naprosto absurdně nedisponuje ŽÁDNÝM dělostřelectvem, ačkoliv ho mělo víc než Německo) jsem nikdy nestihl nějak významně zvýšit počet svých sil, maximálně vyrobit pár stovek děl a třeba 10 nových divizí. Jak je možné, že Irák je schopný své síly během chvíle ztrojnásobit a ještě vyzbrojit tisícovkou děl?

7) Jak nastavit v menu produkce, aby se stavěly nové typy zbraní a NEvylepšovaly se ty stávající? Nejhorší je to u letadel. Měl jsem asi 3000 Bf-109, což jsou plně postačující letadla. K tomu jsem chtěl vyrábět nové Fw-190, ale továrny místo toho upgradovaly staré typy.

Tak to je asi vše, nač jsem si vzpomněl a znovu připomínám, že jsem hru napsoledy hrál asi před měsícem, takže některé body můžou být neaktuální.

Mela
Četař
Četař
Příspěvky: 96
Registrován: 04 srp 2014, 17:40

Re: Otazky a odpovede

Příspěvek od Mela » 31 pro 2016, 17:01

1-2) Tohle se děje všem, snad další a další patche tohle vyřeší. AI vylodění je hrozně zabugovaný. Taky se mi pořád dělo za Němce že se pořád britové/usa vyloďovali ve Francii i přes moji absolutní nadvládu ve vzduchu i na moři.

Ty další body jsou bugy nebo špatné nastavení hry. Irák udělal z těch 3 divizí 10 tím že snížil počet brigád. Ty děla nechápu sám. Mě se jednou stalo že Lucembursko mělo asi 45 divizí po jedné brigádě.

Osobně jsem tohle přestal hrát a počkám si na datadisk nebo patch kolem 1.5+.

Uživatelský avatar
Wydra
Desátník
Desátník
Příspěvky: 42
Registrován: 01 čer 2013, 15:00

Re: Otazky a odpovede

Příspěvek od Wydra » 01 led 2017, 00:59

ad1) AI je už částečně pořešená u nového datadisku, alespoň dle zpětné vazby.

ad2) Je to bohužel bug, který doufám rychle vyřeší.

ad3) Při nakliknuté flotile tam máš ikonku náboje - kliknutím přepneš mezi engage a do not engage. Jinak ponorky občas nechápu ani já, za Římskou říši jsem měl pětadvacet stacionárních ponorek v Biskajském zálivu, za půlrok tam potopily zhruba kolem osmi stovek konvojů, většina pocházela z Japonska...

ad4) Má cenu je stavět, jenomže to nefunguje jak si myslíš. Strategické bombardéry mají význam ve velmi dlouhé a ničivé válce, musí jich být hordy. Projevuje se to pak tak, že jednotkám se nedostává zásob nebo minimum a nejsou schopné bojovat naplno, nemůžou využít naplno svůj potenciál. Nefunguje to okamžitě, trvá řádově měsíce než se začnou projevovat první trhliny u nepřátelských jednotek, čím déle bombarduješ, tím se zhoršuje pozice napřátelských jednotek a pomůže ti poslat frontu nepřítele do míst, kde slunce nesvítí. (pod drn! na co nemyslíte lidi...)

ad5) Průšvih mohl být v tom, že nynější systém leteckých misí je nedokonalý, nemáš takový výběr jako u flotily (ty zelené oblasti po kliku) takže je nemůžeš poslat přesně na místo kam potřebuješ, pokud hlídáš tři oblasti, pak je nejlepší rozdělit eskadru na tři křídla a každé samostatně poslat hlídat jednu oblast. Nesmíš také zapomenout dané letecké jednotky přesunout do briefingu (nevím jak se tomu přesně říká) a vybrat jim tam mise.

ad6) Jednoduše. Armanent efforty a ještě efforty na civilní továrny ti dají (když je vyzkoumáš zezačátku) celkem slušný startovní kapitál. Pokud přehodí výrobu z osobních zbraní na dělostřelectvo, pak není problém dosáhnout takového počtu. Chce to jenom trochu uvažování. Jo, a ještě jedna věc! V sekci Industry máš různé věci na výzkum, hlavně ty na factory output, které zvyšují množství vyrobených věcí.

ad7) Mám pocit, že se to dá vyřešit tím, že máš letecké jednotky v rezervách, dají se po doplnění novými typy vrátit zpátky... bohužel je to zatím nedořešené. :D
Hearts of Iron 4|Reporty z her|Klikni na podtržený text
Byzantská říše (1936 - 1948) We are the true Romaioi! Dokončeno
Pevnost Československo (1936 - 1952) Český lev se osudu nepoddává! Dokončeno
Dánské království (1936 - 19XX) Større Skandinavia! Probíhá

destanov
Rotný
Rotný
Příspěvky: 125
Registrován: 30 říj 2011, 15:59

Re: Otazky a odpovede

Příspěvek od destanov » 01 led 2017, 11:36

Díky za vyčerpávající odpověď! :)

4) Tak to byla chyba, že jsem je nechal řádit nad Anglií jen asi přes zimu.

5) Tak to by mě fakt nenapadlo, díky moc, já měl letky po 1000 strojích. :D

7) Jo, to je pravda, když mám všechny stíhače v rezervách, továrny jedou nové typy. Tak jsem to dělal v míru, jenže za války je nasadit musím. Chce to pořešit, stačí jen tlačítka pro vypnutí/zapnutí. To je snad napadne. :D

Uživatelský avatar
Wydra
Desátník
Desátník
Příspěvky: 42
Registrován: 01 čer 2013, 15:00

Re: Otazky a odpovede

Příspěvek od Wydra » 01 led 2017, 12:43

Ještě k té sedmičce, u divizí funguje výběr materiálu, takže si můžeš vybrat, s čím budou bojovat - nevím, jestli něco samé nefunguje i u letadel, budu se muset podívat.
Hearts of Iron 4|Reporty z her|Klikni na podtržený text
Byzantská říše (1936 - 1948) We are the true Romaioi! Dokončeno
Pevnost Československo (1936 - 1952) Český lev se osudu nepoddává! Dokončeno
Dánské království (1936 - 19XX) Større Skandinavia! Probíhá

destanov
Rotný
Rotný
Příspěvky: 125
Registrován: 30 říj 2011, 15:59

Re: Otazky a odpovede

Příspěvek od destanov » 02 led 2017, 00:49

Tak jsem si k tomu dnes zas na chvíli sednul, rozjel hru za Německo, že si splním achievemnt True Blitz a stala se mi podivná věc - Francie rychle padla a já ustanovil Vichystickou Francii, kde se záhy začali vyloďovat spojenci. Prostě klasika. Ale využil jsem toho, odřízl je od přístupu k moři a v obřím kotli uzavřel asi 40 spojeneckých divizí. Tak jsem jásal a než jsem je rozdrtil, podíval jsem se v okně války na spojenecké ztráty, abych to po bitvě odečetl a zjistil tak, kolik jich tam vlastně bylo. Takže jsem dal povel k závěrečnému útoku a spojenecké divize se postupně vypařili. Podíval jsem se na jejich ztráty teď a oni neztratili snad jediného vojáka! Rozhodně neztratili víc než 1000 mužů. Já měl ale v kotli nějakých 40 divizí. Jak je to možné? Oni mohou utéct přes neutrální stát? Bylo to na hranicích Itálie a Švýcarska.

Uživatelský avatar
Wydra
Desátník
Desátník
Příspěvky: 42
Registrován: 01 čer 2013, 15:00

Re: Otazky a odpovede

Příspěvek od Wydra » 02 led 2017, 01:20

Pokud se nad těma divizema neobjevil nápis "Overrun", tak se nepřítel asi vypařil do Švýcarska. V opačném případě nemusí správně fungovat statistika. :)

Mimo jiné je ve hře ještě jedna možnost... pokud měli přístup k přístavišti, tak se dokážou extra rychle vypařit i přes něj, už jsem to párkrát zažil. :D
Hearts of Iron 4|Reporty z her|Klikni na podtržený text
Byzantská říše (1936 - 1948) We are the true Romaioi! Dokončeno
Pevnost Československo (1936 - 1952) Český lev se osudu nepoddává! Dokončeno
Dánské království (1936 - 19XX) Større Skandinavia! Probíhá

destanov
Rotný
Rotný
Příspěvky: 125
Registrován: 30 říj 2011, 15:59

Re: Otazky a odpovede

Příspěvek od destanov » 02 led 2017, 09:10

Wydra píše:Pokud se nad těma divizema neobjevil nápis "Overrun", tak se nepřítel asi vypařil do Švýcarska. V opačném případě nemusí správně fungovat statistika. :)

Mimo jiné je ve hře ještě jedna možnost... pokud měli přístup k přístavišti, tak se dokážou extra rychle vypařit i přes něj, už jsem to párkrát zažil. :D
Po jejich porážce se tam vždycky mihl nějaký červený nápis, ale hned zase zmizel. Délkou by to "Overrun" odpovídalo. Zkusil jsem to pak i na britskou divizi čistě na mém území a taky to do statistik nic nezapočítalo. Asi je to fakt nějaké rozbité.

Odpovědět

Zpět na „Hearts of Iron 4“