Trošku mě mrzí, že můj pokus o report před více než dvěma lety vyšuměl po prvním příspěvku.

Tak jak to nakonec dopadlo? Velice nevalně. Jednoduše řečeno, po pár letech mě Anglie ve válce rozdrtila. To taky vedlo k nechuti psát druhý report.
Nedávno jsem se ovšem k EU IV vrátil a rozjel Skotsko znovu. Jak hra probíhala (seřazeno chronologicky)?
[*]uzavřena spolehlivá aliance s Francií, která vydržela po celou dobu hry;
[*]Irsko po vypjatém diplomaticko/válečném úsilí rozděleno na 2 části v poměru cca 60/40. Větší část připadla Skotsku, menší Anglii;
[*]po velké válce s Dánskem a jeho "unionisty" (vyvolané námi), kdy nás podpořila Francie vybojován územní zisk Islandu, Faerských a Shetlandských ostrovů;
[*]uvědomění si, že nejlepší příležitost pro další rozvoj skýtá kolonizace, zaměření technologického vývoje tímto směrem;
[*]následovala první velká alianční válka s Anglií (vyvolána Franciií). Skotsko, kromě hlavního města celé obsazeno (hlavní město bránila 23tisícová armáda a pevnost). Nic na tom nezměnil ani fakt, že všechny 3 bitvy skotové vyhráli. Francie obsadila veškerá skotská území. Anglie spolu se svým Kastilským spojencem totálně opanovala moře a znemožnila Francii vylodění na ostrovech. Válka končí těsnou výhrou Francie a Skotska. Anglie ztrácí nějaká území na kontinentu;
[*]Skotsko se námořními silami účastnilo války za Švédskou nezávislost, kterou na straně švédů prohrálo;
[*]Skotové začínají kolonizovat a kolem roku 1560 se vyloďují v blízkosti Massachusetts;
[*]Založen stát Nové Skotsko na území Massachusetts. Poté zahájena kolonizace Hondurasu;
[*]druhá velká alianční válka s Anglií (opět vyvolána Francií). Skotsko opět poraženo, tentokrát dobyto celé území pevninského Skotska. Francouzi se zase sekli na kontinentu. Angličané nás bombardovali nabídkou míru, kdy kromě 1/3 Irska chtěli i hlavní město (pro Skoty nepřijatelné). I přes válečné skóre cca 30 se hra dostala do patové situace. Francouzi se nevylodili, angličané nás bombardují nabídkama míru a i po 3 letech se situace nezmění. V okamžiku, kdy jsem mír přijal, francouzi se hned vylodili a začali angličany trestat.
V této situaci mě ovšem hra přestala bavit, tak jsem přesedlal na Castilii opět od roku 1444.