Hraji Divine Wind. Od Vanily se liší v mnoha věcech. Vyberu ty nejdůležitější. Kulturní tradice a možnost povolávat poradce (ne jen ty, co náhodně komp vygeneruje). Pracuje s Infamy (hanba). Ve Vanile dobývání nějak složitě omezoval přes prestige. Toto se mi jeví lepší. Lépe propracovaný systém HRE a zajímavé bonusy přes reformy zejména pro císaře (Emperor). Dále je zde podivně zapracován systém, že pokud někdo vlastní bez CORE provincii HRE, může ho císař vyzvat k vydání té provincie (vše eventy). Trest za nevydání je tak šíleně nesmyslný zničující, že nezbývá vydat nebo SAVE/LOAD (tak řeším já). Tohle nevím, jestli bylo v trůnech. To je ale důvod, proč nečekaně císaři HRE přibývají provincie. Je tu ještě velmi zajímavá věc. Bez ohledu na pravděpodobnost jsem byl vždy (a to i v jiných předchozích hrách) úspěšný v diploanexu vazala.
Také poznámka ke kolonizaci. Kolonizovat lze barbarské provincie (šedé provincie), ale také Nomády. To jsou normální státy, které pořád sousedům vyhlašují válku. Mír s nimi lze uzavřít pouze tak, že jedna strana uzná porážku nebo platí poplatek. Pokud je s nimi někdo ve válce a má dobytou sousední provincii v kolonizační sféře, lze ji vysíláním kolonistů kolonizovat a tím vlastně „dobýt“.
Volba hrát za člena HRE a nečlena. Obojí má výhody a nevýhody. Člen HRE má logicky výrazně větší šanci se stát císařem HRE (vyjádřeno číselně -100 za nečlenství a nejsou bonusy 50 nebo 100 za velikost). Členům HRE se navíc odečítá ročně 0,25 Infamy. Avšak za každou provincii HRE bez CORE se 0,25 Infamy ročně přičítá. Pokud je provedena reforma „Call for Reischsreform“, může císař použít CASUS BELI Imperial Ban proti nečlenům HRE, kteří vlastní provincii HRE. Po vyhrané válce ji získá za 0,4 Infamy. Císař – člen HRE navíc získá CORE nad touto provincií, lae pouze jen jednou. Pokud získá dvě, má jednu bez CORE. Z toho plynou i rozdíly hraní, když je hráč císařem. Nečlen HRE se raduje, že získal zadarmo provincii (myšleno hlavně Infamy). Člen HRE ji někomu dá nebo LOAD. Nečlen HRE klidně dobývá i provincie HRE (většinou je z nich víc peněz). 4 těží zlato. V severní Itálii je hodně univerzit. Často mají větší příjmy (TAX i ze zboží). Bohužel člen HRE se musí koukat ven. Po reformě osvobozovat (pro sebe) provincie od nečlenů HRE po jedné. Pokud si mnozí řeknou, že trvale udržet nečlena HRE jako císaře je velký problém, tak to není pravda. Stačí udělat ze 4 volitelů vazaly a držet s nimi dobré vztahy. Za vazala je k dobru v bodech volitelnosti 250.
Na rozdíl od Victorie zde na úvod psát cíle nebudu. Jen jeden zjednodušený, co nejvíc dobýt. Proč Portugalsko. Není extra malá, ani velká země. Je na západě, vhodná pro kolonizaci. A má převážně spíše dražší suroviny. Chtěl jsem hrát nečlena HRE. Jestli budu ještě hrát člena HRE (Bohemia) nevím, hrozně dlouho to trvá.
V hraní používám SAVE/LOAD. Jiné nečestné metody (Cheaty, přepisování SAVE, apod.) nepoužívám. SAVE/LOAD používám velmi často. Zejména v této verzi funguje velmi zajímavý trik, pokud přijde nějaký špatný Event, provedu nějakou akci s negativním následkem (třeba DiploAnex snižuje stabilitu) popř. nechci přijmout výzvu k válce (lze pokud je to z jiných důvodů než aliančních – garance, emperor HRE apod). Potom stačí negativní věc neodklepnout (důležité) a uložit. Load již proběhne bez této negativní věci. Ve Victorii 2 již např. toto nefunguje a předpokládám (nevím), že v EU4 asi taky ne.
Styl hraní. Jelikož zásadním problém je Infamy. Je tomu celá hra nejvíce podřízena. Takže snaha mít co nejvíce kardinálů, stavět ambasádu, kvalitní nástupci (pokud zemřel král a nový měl následníka s diplomacy pod 8 – LOAD). Dobývání podřídit snaze za co nejméně infamy. Např. nekřesťany je třeba co nejvíce dobývat do roku 1650, kdy končí definitivně CASUS BELI Holy War. Druhý v pořadí je výzkum. Tj. co nejvíce peněz. Snaha získávat zalidněné provincie s drahou produkcí nebo zlatem apod. Výstavba zaměřená na ekonomii (peněžní stavby, produkční stavby a továrny). S tím souvisí i snaha udržet minimální inflaci. Bohužel to znamená malé výdaje, tj. i relativně malé armády. Díky tomu i často SAVE/LOAD při povstání. K omezení četnosti povstání začínám posílat misionáře až, když je Revolt Risk pod 5. I když jsem měl strmý rozvoj,tak OVEREXTENSION jsem měl trval max. asi 3 roky a objevoval se v průběhu třiceti let. Asi od roku 1480 do roku 1510.